Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Do garnka wlej trzy szklanki wody (750 ml). Dodaj też obraną...
fot. aniagotuje.pl

Grzybowa czy barszcz? Potrawy wigilijne na stołach w różnych regionach Polski. Gdzie podadzą nam kłosy, a gdzie kłóty?

Zupa grzybowa

Do garnka wlej trzy szklanki wody (750 ml). Dodaj też obraną i pokrojoną w cienkie półplasterki marchew oraz jeden listek laurowy i dwa ziarna ziela angielskiego. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia (pod przykryciem).

Jak tylko woda z marchewką, zielem i listkiem się zagotuje, dodaj do garnka całą zawartość patelni (cebulka z grzybkami i całym tłuszczem). Wlej szklankę ciemnej wody z moczenia grzybów. Dołóż też jeden obrany ząbek czosnku i wsyp płaską łyżeczkę soli i pół płaskiej łyżeczki pieprzu. Garnek przykryj przykrywką. Zupę doprowadź do wrzenia, a następnie znacznie zmniejsz moc palnika, by zupa nadal delikatnie się gotowała. Zupa ma się tak gotować około 20-25 minut.

Po około 15 minutach gotowania odlej do małej miseczki odrobinę wywaru z garnka (około 100 ml). Gdy wywar lekko przestygnie dodaj do niego 50 ml śmietanki kremówki 30 % , czyli około 3 łyżki śmietanki oraz łyżkę mąki pszennej jasnej (tortowa, uniwersalna, czy poznańska). Bardzo dokładnie wymieszaj ze sobą wywar i śmietankę. Mąkę rozetrzyj łyżką, by powstał idealnie gładki płyn. Taką mieszankę wlej go garnka po około 22 minutach gotowania zupy. Od razu zamieszaj zupę grzybową wigilijną i poczekaj, aż ponownie się zagotuje.

Sprawdź smak zupy i zdecyduj, czy dodać do niej trochę więcej soli lub pieprzu. Bardzo gorąco polecam dodatek świeżo wyciskanego soku z cytryny, który według mnie idealnie uzupełnia smak zupy i nadaje jej wyrazistości. Zacznij od dwóch łyżek i ewentualnie dodaj więcej soku (u mnie jest to zazwyczaj nie więcej niż łącznie 5 łyżek). Jeśli do zupy dodana była świeża śmietanka słodka/kremówka 30 %, to zupa nie powinna się zwarzyć i będzie ją można śmiało podgrzać ponownie np. dnia następnego.

Zupa grzybowa wigilijna najlepiej smakuje podana z łazankami lub też z innym, ulubionym makaronem. Można ją też podawać z ziemniakami lub też z uszkami albo do pierogów. Przed podaniem warto udekorować ją odrobiną nartki pietruszki.

Zdjęcia i przepis pochodzą ze strony aniagotuje.pl/przepis/zupa-grzybowa-wigilijna

Zobacz również

Pożar domu w Raculi. Dwie osoby - w tym dziecko - ewakuowano z budynku

Pożar domu w Raculi. Dwie osoby - w tym dziecko - ewakuowano z budynku

Wypadek w Tarnowskich Górach. Doszło do zderzenia czołowego dwóch samochodów

Wypadek w Tarnowskich Górach. Doszło do zderzenia czołowego dwóch samochodów

Polecamy

Świątek zapytana o mecz Huberta Hurkacza z Rafaelem Nadalem. Rodak czy idol?

Świątek zapytana o mecz Huberta Hurkacza z Rafaelem Nadalem. Rodak czy idol?

Zanieczyszczenie wód głównym problemem po pożarze w Siemianowicach

Zanieczyszczenie wód głównym problemem po pożarze w Siemianowicach

Wypadek śmiertelny w Zawierciu. Samochód ciężarowy potrącił kobietę

Wypadek śmiertelny w Zawierciu. Samochód ciężarowy potrącił kobietę