5 z 17
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Składniki:...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/dd/64/666b03e494bf9_o_large.jpg)
fot. doradcasmaku.pl
Jagodowe inspiracje czyli pyszne potrawy, ciasta i desery. Zobacz, jakie smakołyki można przygotować z tymi sezonowymi owocami!
Ryż z jagodami
Składniki:
masło 25 g
mleko 1 litr
ryż krótkoziarnisty, okrągły 100 g
mała szczypta soli
cukier wanilinowy 1 łyżka
cukier 2 łyżki
jagody ok. 300 g + cukier 2 łyżki
Wykonanie:
– W szerokim garnku roztopić masło. Dodać mleko, ryż oraz sól.
– Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia na małym ogniu przez ok. 40 minut często mieszając drewnianą łyżką.
– Na samym końcu dodać cukier wanilinowy oraz cukier i mieszać aż się rozpuści.
– Jagody umyć, następnie rozgnieść widelcem z dodatkiem cukru.
– Ryż nałożyć do miseczek i polać sosem jagodowym.