MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. fajnegotowanie.pl

Jagodowe inspiracje czyli pyszne potrawy, ciasta i desery. Zobacz, jakie smakołyki można przygotować z tymi sezonowymi owocami!

Ucierane ciasto z jagodami

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej tortowej 320 g
kostka prawdziwego masła 200 g
5 średnich jajek
około 3/4 szklanki cukru 170 g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
800 g jagód

Wykonanie:

– Włączyć piekarnik do 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. Z termoobiegiem ustawić 170 stopni.

– Do średniej wielkości szklanego lub metalowego naczynia wsypać około 3/4 szklanki drobnego cukru. Będzie to 170-180 gramów cukru. Wbić pięć średniej wielkości jajek. Cukier z jajkami ubijać mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.

– Kostkę prawdziwego masła, czyli 200 gramów roztopić w mikrofalówce, w rondelku na minimalnej mocy palnika lub w kąpieli wodnej. Przestudzić je, by nie było gorące.

– Do miski z puchem jajecznym wlewać masło lub ewentualnie olej w tej samej ilości co masło (kujawski, ryżowy lub z pestek winogron). Masło lub olej wlewać cienką strużką. Puch cały czas ubijać na wysokich obrotach.

– Można w tym momencie dodać też kilka kropel ulubionego olejku zapachowego do ciast (śmietankowy, waniliowy, rumowy, cytrynowy).

– Po chwili wyłączyć mikser. Do miski wsypać mieszankę sypkich składników (mąka i proszek do pieczenia). Dwie szklanki mąki pszennej – najlepiej tortowej typ. 450 to około 320 gramów mąki. Całość wymieszać powoli, ale dokładnie, szpatułką z sylikonową, łopatką lub drewnianą łyżką.

– Gotowe do pieczenia ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 24 cm. Idealna będzie też tortownica o średnicy 24 lub 25 cm. Na dno wyłożyć papier do pieczenia. Formę od wewnątrz wysmarować odrobiną oleju lub masła i obsypać bułką tartą. Wylać całe ciasto do formy i wyrównać powierzchnię.

– Świeże jagody umyć pod zimną, bieżącą wodą, osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym. Układać je obok siebie na cieście.

– Formę z ciastem umieścić na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ustawić opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piec do 50 minut. Po około 40-45 minutach sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchylić drzwi piekarnika i wbić w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone.

Zobacz również

Wimbledon: Magdalena Fręch kończy udział w turnieju

NOWE
Wimbledon: Magdalena Fręch kończy udział w turnieju

Prezes Wisły Kraków zapowiada transfery. Nie ma też najlepszych wieści dla kibiców

Prezes Wisły Kraków zapowiada transfery. Nie ma też najlepszych wieści dla kibiców

Polecamy

Wysoka podwyżka za wywóz odpadów w Wodzisławiu Śląskim. Wiemy ile zapłacą mieszkańcy

Wysoka podwyżka za wywóz odpadów w Wodzisławiu Śląskim. Wiemy ile zapłacą mieszkańcy

Lubliniec: 66-latek zginął pod kołami ciężarówki

Lubliniec: 66-latek zginął pod kołami ciężarówki

Chcesz dojechać cało na wakacje? Uważaj na tych drogach! Wstrząsająca mapa policji

Chcesz dojechać cało na wakacje? Uważaj na tych drogach! Wstrząsająca mapa policji