Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Polewka migdałowa...

Jak jadano w XVII wieku w Polsce? Mamy dawne receptury! [PRZEPISY]

Polewka migdałowa

Historyczna receptura wg. interpretacji Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Źródło oryginalnej receptury: Stanisław Czerniecki, Compendium Ferculorum, 1682 r.

Składniki
2 l wywaru warzywnego lub esencjonalnego rosołu drobiowego
200 g ryżu
100 g rodzynek
50 g cukru
50 ml octu winnego
Garść migdałów płatków
Sól
Liście mięty

Wykonanie
Ryż gotujemy w wywarze razem z rodzynkami i cukrem po czym blendujemy bardzo dokładnie i przecieramy przez sito o drobnych okach. Doprawiamy solą i dodajemy ocet. Podajemy z płatkami „podpalonych migdałów” i posiekanymi liśćmi mięty.

Zobacz również

Mały, ale potrzebny lifting na Cmentarzu Komunalnym w Pleszewie

Mały, ale potrzebny lifting na Cmentarzu Komunalnym w Pleszewie

Zainscenizowano śmierć mjr. Hubala przy szańcu w Anielinie. FOTO

Zainscenizowano śmierć mjr. Hubala przy szańcu w Anielinie. FOTO

Polecamy

Kolejne potrącenie przez śmieciarkę w województwie śląskim. O krok od tragedii

Kolejne potrącenie przez śmieciarkę w województwie śląskim. O krok od tragedii

Jechał 127 km/h - 77 km/h za dużo. Trzy razy więcej wypadków z udziałem motocyklistów

Jechał 127 km/h - 77 km/h za dużo. Trzy razy więcej wypadków z udziałem motocyklistów

Morderstwo w Jastrzębiu. Pod zarzutem zabójstwa aresztowano 31-latka

Morderstwo w Jastrzębiu. Pod zarzutem zabójstwa aresztowano 31-latka