5 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Omlet z Resztek Mięsa i Warzyw
Składniki
Resztki mięsa z kurczaka, indyka lub wołowiny, pokrojone w kawałki
Resztki gotowanych warzyw (np. brokuły, marchewki, ziemniaki), pokrojone w kostkę
4 jajka
1/4 szklanki mleka
Sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła lub oleju do smażenia
Ser żółty, starty (opcjonalnie, do posypania na wierzch)
Sposób przygotowania
W misce ubij jajka, dodaj mleko, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
Na patelni rozgrzej masło lub olej.
Dodaj resztki mięsa i warzyw, podsmaż przez kilka minut.
Wlej ubite jajka z mlekiem do patelni z mięsem i warzywami.
Smaż omlet na średnim ogniu, delikatnie mieszając, aż jajka się zetną.
Jeśli chcesz, posyp omlet startym serem i przykryj na chwilę, aby ser się rozpuścił.