4 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Placek Świąteczny z Resztek Puree Ziemniaczanego
Składniki
Resztki puree ziemniaczanego
2 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki mleka
1 łyżka oleju roślinnego
Owoce na wierzch (np. jabłka, gruszki), pokrojone w cienkie plasterki
Sposób przygotowania
W misce wymieszaj resztki puree ziemniaczanego z jajkami.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, mleko i olej. Wymieszaj, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułóż plasterki owoców.
Piecz w rozgrzanym piekarniku (180°C) przez około 30-35 minut lub do momentu, gdy placek nabierze złotobrązowego koloru.