MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
O ile zwykłe masło nie jest polecanym tłuszczem do smażenia,...
fot. espies/123RF

Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach warto też grillować i piec. Podpowiadamy, na czym nie smażyć ryby, mięsa i warzyw

Masło klarowane (ghee)

O ile zwykłe masło nie jest polecanym tłuszczem do smażenia, ponieważ zawiera cząsteczki białek i cukrów, które palą się w stosunkowo niskiej temperaturze, oczyszczone z nich masło klarowane można bez obaw podgrzewać. Nazywane też ghee (choć tak naprawdę ghee jest poddane dłuższemu gotowaniu i ma orzechowy smak) w ponad 60 procentach składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, które są korzystniejsze dla organizmu niż tłuszcze pochodzące z mięsa.

Masło klarowane wytrzymuje temperaturę do 232 stopni Celsjusza, przez co nie ma ograniczeń co do jego stosowania w kuchni. Jego zaletą jest też przyjemny aromat masła, dzięki któremu z powodzeniem zastąpi klasyczny tłuszcz mleczny w kostce – zwłaszcza w tradycyjnie zawierających je daniach.

Zobacz również

Jeremy Sochan po wygranej Polaków: Mamy dobrą drużynę

Jeremy Sochan po wygranej Polaków: Mamy dobrą drużynę

Zawody motorowodne 2024 w Żninie: otwarcie wystawy, zdjęcia z DEPO, koncert UNU

Zawody motorowodne 2024 w Żninie: otwarcie wystawy, zdjęcia z DEPO, koncert UNU

Polecamy

Gdzie wyrzucić stary tusz do rzęs, a gdzie dezodorant? Rozwiewamy wątpliwości

O TYM SIĘ MÓWI
Gdzie wyrzucić stary tusz do rzęs, a gdzie dezodorant? Rozwiewamy wątpliwości

Psycholog zdradza, ile powinien trwać idealny urlop! A czy ty zdążysz wypocząć?

Psycholog zdradza, ile powinien trwać idealny urlop! A czy ty zdążysz wypocząć?

Czy elektroniczne opaski na komary mają sens? Zobacz, czy warto je kupić

GORĄCY TEMAT
Czy elektroniczne opaski na komary mają sens? Zobacz, czy warto je kupić