MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Olej wyciskany z awokado wyróżnia się najwyższym punktem...
fot. serezniy/123RF

Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach warto też grillować i piec. Podpowiadamy, na czym nie smażyć ryby, mięsa i warzyw

Olej z awokado

Olej wyciskany z awokado wyróżnia się najwyższym punktem dymienia wśród kulinarnych olejów – maksymalna temperatura, którą wytrzymuje, sięga 271 stopni Celsjusza.

Choć zawiera niewiele ponad 10 procent nasyconych kwasów tłuszczowych, jego odporność na ogrzewanie wiąże się z wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które należą do związków dość stabilnych termicznie i przeważają w oliwie z oliwek. W przeciwieństwie do niej olej awokado jest jednak dość neutralny w smaku, przez co nadaje się do przygotowania różnorodnych potraw.

Należy jednak pamiętać, że do smażenia w wysokiej temperaturze nadają się tylko jego wersje rafinowane. Te poddane naturalnej rafinacji wciąż wytrzymują temperaturę do 250 stopni, ale im bardziej zielony jest ich kolor, tym delikatniejsze powinno być ogrzewanie.

Zobacz również

Znamy laureatów 53. Lubuskiego Lata Filmowego w Łagowie

NOWE
Znamy laureatów 53. Lubuskiego Lata Filmowego w Łagowie

Święto Gminy Lubenia 2024 za nami. Obejrzyj zdjęcia z wydarzenia

Święto Gminy Lubenia 2024 za nami. Obejrzyj zdjęcia z wydarzenia

Polecamy

Interwencja Lotniczego Pogotowia Ratunkowego w Szczejkowicach po użądleniu

Interwencja Lotniczego Pogotowia Ratunkowego w Szczejkowicach po użądleniu

Transfery w Ekstraklasie: Odeszła gwiazda Widzewa, mistrz Polski testuje napastnika

Transfery w Ekstraklasie: Odeszła gwiazda Widzewa, mistrz Polski testuje napastnika

Biało-Czerwoni z brązem Ligi Narodów. Szaleństwo w Łodzi. Drugi krążek z rzędu

PILNE
Biało-Czerwoni z brązem Ligi Narodów. Szaleństwo w Łodzi. Drugi krążek z rzędu