MKTG SR - pasek na kartach artykułów
7 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chociaż olej słonecznikowy jeszcze niedawno należał do...
fot. serezniy/123RF

Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach warto też grillować i piec. Podpowiadamy, na czym nie smażyć ryby, mięsa i warzyw

Olej słonecznikowy

Chociaż olej słonecznikowy jeszcze niedawno należał do najpopularniejszych tłuszczów kuchennych, dziś nie jest już polecany. Co prawda wciąż stosuje się go do smażenia, ale jest to olej z ulepszonych odmian tej rośliny, niekoniecznie dostępny do użytku domowego. Wyróżnia się wysoką zawartością kwasu oleinowego, który jest jednonienasyconym kwasem tłuszczowym.

Olej słonecznikowy o zawartości ok. 70 proc.kwasu oleinowego jest stabilny nawet w temperaturze 232 stopni Celsjusza. W domu zwykły olej słonecznikowy nadaje się raczej do podsmażania produktów bogatych w wodę, np. warzyw, które szybko zaczynają się w niej gotować, a temperatura w patelni spada do ok. 100 stopni.

Zobacz również

Zmarł Ryszard Józef Kozłowski, wybitny polski historyk, profesor UMK

Zmarł Ryszard Józef Kozłowski, wybitny polski historyk, profesor UMK

Jaruś wrócił do żony?!? Odmieniona Gosia zachwyca urodą!

HIT DNIA
Jaruś wrócił do żony?!? Odmieniona Gosia zachwyca urodą!

Polecamy

Policjanci z Myszkowa uratowali kobietę. Mogło dojść do tragedii

Policjanci z Myszkowa uratowali kobietę. Mogło dojść do tragedii

Tak członkowie ABBY wyglądają teraz. Trudno ich rozpoznać

Tak członkowie ABBY wyglądają teraz. Trudno ich rozpoznać

Ryga jest piękna i tania! Sprawdź koszty wycieczki i 5 najlepszych atrakcji miasta

Ryga jest piękna i tania! Sprawdź koszty wycieczki i 5 najlepszych atrakcji miasta