MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Buraki to kolejne warzywa, które dostarczają niewielu...
fot. congerdesign/Pixabay

Jakie warzywa jeść jesienią i zimą? Nie wszystkie są w tym czasie tak samo zdrowe. Nie zapominaj o mrożonkach i kiszonkach

Buraki

Buraki to kolejne warzywa, które dostarczają niewielu kalorii – 38 kcal w 100 g. Osoby, które muszą pilnować poziomu cukru we krwi powinny być ostrożne sięgając po buraczki, ponieważ ich indeks glikemiczny wzrasta po ugotowaniu. Surowe buraki ćwikłowe mają niski indeks (IG 30), a gotowane już 65.

Jedzenie buraków sprzyja leczeniu anemii, ponieważ pomaga uzupełnić niedobry żelaza i kwasu foliowego. Są one polecane także osobom, które cierpią z powodu deficytu witaminy C. Najwięcej kwasu askorbinowego znajdziemy w surowych lub kiszonych burakach. Zawarty w nich błonnik ułatwia walkę z zaparciami. Warzywa te są także prawdziwą skarbnicą antyoksydantów, które działają przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo.

Zobacz również

Szczeciński challenger z nowym sponsorem. Polfund przekaże pół miliona złotych

Szczeciński challenger z nowym sponsorem. Polfund przekaże pół miliona złotych

Ona wygrała Euro 2024. Piękna dziennikarka TVP, skradła piłkarzom show

Ona wygrała Euro 2024. Piękna dziennikarka TVP, skradła piłkarzom show

Polecamy

Zagłębie Sosnowiec i Podbeskidzie zbroją się na II ligę. Są znane nazwiska

Zagłębie Sosnowiec i Podbeskidzie zbroją się na II ligę. Są znane nazwiska

Firma IT z Rybnika nie płaciła podatku CIT. Do zapłaty miała ponad 100 tysięcy zł

Firma IT z Rybnika nie płaciła podatku CIT. Do zapłaty miała ponad 100 tysięcy zł

Pocisk moździerzowy w Koszarawie. Niewybuch pochodzi z okresu II wojny światowej

Pocisk moździerzowy w Koszarawie. Niewybuch pochodzi z okresu II wojny światowej