Jesienne wypieki to apetyczne słodkości z dodatkiem warzyw oraz owoców, typowych dla tej pory roku. Zobacz przepisy i zainspiruj się!
Chlebek dyniowy z kawałkami czekolady
SKŁADNIKI:
2,5 szklanki mąki
2 jajka
1,5 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
ok. 1/2 średniej wielkości dyni hokkaido
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka przyprawy do piernika
2 szklanki groszków czekoladowych do pieczenia
WYKONANIE:
Przygotować puree z dyni hokkaido – wyczyścić dynię, pozbawić ją ogonka i pestek (ale nie trzeba jej obierać ze skóry) oraz pokroić na kawałki, aż będzie tak miękka, że rozpadnie pod naciskiem widelca. Następnie upiec w 190 stopniach Celsjusza.
Cukier ubić z jajkami. Dodać olej i puree z dyni, znowu zmiksować. Dodać tam suche składniki – mąkę, cynamon i przyprawę do piernika. Można dodatkowo dorzucić szczyptę gałki muszkatołowej. Delikatnie wmieszać groszki czekoladowe.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec przez 60 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż do tak zwanego suchego patyczka. Gotowy wypiek można posypać cukrem pudrem.