Jesienne wypieki to apetyczne słodkości z dodatkiem warzyw oraz owoców, typowych dla tej pory roku. Zobacz przepisy i zainspiruj się!
Brownie czekoladowe z orzechami
SKŁADNIKI:
180 g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 70-80%
180 g masła – pokrojonego na kawałki
25 g kakao bez cukru
3 jajka
200 g cukru (użyłam ciemnego brązowego, można użyć dowolnego, ale z ciemnym cukrem brownie ma karmelowy posmak)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100 g posiekanych orzechów włoskich
WYKONANIE:
Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
Do rondelka przełożyć masło, dodać połamaną czekoladę, wsypać kakao, postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
Do miski wbić jajka, dodać cukier, wanilię i ucierać mikserem przez około 1-2 minuty. Dodać czekoladową masę i krótko wymieszać mikserem. Przesiać mąkę, dodać orzechy i znów krótko wymieszać mikserem.
Ciasto przełożyć do blaszki 21cm x 21cm lub 22cm x 22cm i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 22-27 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia, można podawać z lodami.