Karczki, pstrągi, krewetki. Gwiazdy grillują, a my z nimi [PRZEPISY NA GRILLA]
Kingburger z grilla
Przepis Kingi Paruzel, laureatki II miejsca w programie MasterChef, któraprowadzi bloga kulinarnego alebabka.blogspot.com
Składniki: receptura na 1 osobę
300 g mielonej wołowiny (antrykot, rostbef) 1 szalotka 2 ząbki czosnku
czerwona cebula gorczyca 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki sosu worcester 1 chili natka kolendry 4 łyżki wody bułka pszenna do hamburgerów zielony pieprz pomidor ogórek konserwowy rukola ketchup majonez
sól i pieprz cukier ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Do wołowiny dodaj wodę i wyrabiaj, rzucając mięsem o miskę, aż będzie spójne i łatwe do uformowania. Dopraw solą, pieprzem, sosem worcester, musztardą, gorczycą, drobno posiekanym chili, natką kolendry, szalotką i czosnkiem. Uformuj burgera o średnicy ok. 1 cm większej niż bułka, posmaruj olejem z obu stron. Hamburgery smaż na dobrze rozgrzanym grillu z każdej strony po ok. 3-4 min. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie talarki, wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, posyp cukrem, pod koniec dodaj odrobinę octu. Bułkę przekrój i podpiecz na grillu. Ułóż: spód bułki-ketchup-rukola-grillowany burger-karmelizowana czerwona cebula-pomidory posolone-korniszony-majonez-zielony pieprz-bułka.