Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Makaron z soczewicy, cieciorki, grochu, białej czy czarnej...
fot. bondd/123RF

Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Makaron z fasoli, soczewicy i innych nasion roślin strączkowych

Makaron z soczewicy, cieciorki, grochu, białej czy czarnej fasoli to produkty dostępne od niedawna na polskim rynku. Składają się w 100 procentach z mąki z suchych nasion roślin strączkowych, wymagają dość krótkiego gotowania i są bardzo bogatym źródłem zarówno wartościowego białka roślinnego, jak i błonnika pokarmowego. Do najsmaczniejszych rodzajów „strączkowego” makaronu należy ten z czerwonej soczewicy oraz z zielonego groszku.

W 100 g: 329-377 kcal, 18-22 g białka, 1,4-2 g tłuszczu, 48-62 g węglowodanów, 14-15 g błonnika.

Zobacz również

Czy „Polska Księżniczka” zostanie królową Rio de Janeiro? O której i gdzie oglądać?

Czy „Polska Księżniczka” zostanie królową Rio de Janeiro? O której i gdzie oglądać?

Święto Konstytucji 3 Maja w Sławnie. Uroczystości - Msza Św. za Ojczyznę. FOT, wideo

Święto Konstytucji 3 Maja w Sławnie. Uroczystości - Msza Św. za Ojczyznę. FOT, wideo

Polecamy

To początek końca wielkiej ery sukcesów Red Bulla w Formule 1

To początek końca wielkiej ery sukcesów Red Bulla w Formule 1

Episkopat obraduje na Jasnej Górze. Hierarchowie będą rozmawiać o ochronie dzieci

Episkopat obraduje na Jasnej Górze. Hierarchowie będą rozmawiać o ochronie dzieci

Iga Świątek zagra o drugi finał z rzędu w Madrycie. Kim jest rywalka?

Iga Świątek zagra o drugi finał z rzędu w Madrycie. Kim jest rywalka?