MISTRZOWIE SMAKU Prezentujemy liderów plebiscytu w poszczególnych kategoriach [GALERIA]
Monika Pawełek, Restauracja Prawda, Żywiec
Kategoria: Menedżer Gastronomii Roku
Nasza liderka twierdzi, że to zawód wybrał Ją, a nie Ona zawód. - Od małego lubiłam dobre jedzenie i zawsze starałam się być zorganizowaną osobą, a zarządzanie ludźmi zawsze przychodziło mi z łatwością - mówi. Ta praca pozwoliła Jej połączyć te elementy, z korzyścią dla wszystkich. - Pierwsze kroki w gastronomii stawiałam w Wielkiej Brytanii, jako kelnerka. Pozwoliło mi to na zdobycie pierwszego cennego doświadczenia, które później zaowocowało obecną ścieżką zawodową - dodaje. Jej zdaniem najtrudniejsze w gastronomii jest zbudowanie zespołu ludzi, którzy nadadzą klimat danemu miejscu. A co mogłaby poradzić osobom rozpoczynającym karierę w tym zawodzie? – Przygotujcie się na ciężką pracę. Wielu młodych ludzi traktuje pracę w gastronomii jako świetną okazję do rozpoczęcia swojej pierwszej pracy. Niestety zderzenie z rzeczywistością bywa brutalne i wiele młodych osób zraża się do pracy w restauracji ze względu na większą intensywność pracy niż ta której się spodziewali – mówi nam.