MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Burek chorwacki

Składniki:

składniki na farsz serowy do burka
400 g twarogu (półtłustego)
200 g fety
2 ząbki czosnku
sól i pieprz ( do smaku)
1 łyżka jogurtu (( aby wygodnie połączyć składniki))
składniki na farsz szpinakowy do burka
100 g szpinaku (użyłam mrożony)
200 g fety
200 g twarogu ( półtłustego)
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
składniki na farsz mięsny do burka
400 g mięsa wieprzowego (mielonego )
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano (do smaku)
składniki na ciasto filo do burka
500 g maki pszennej typ 500 ((to wg mnie dość ważne a nigdzie nikt o tym nie pisze – użycie mąki 650 dla pierwszego burka nie wyszło na dobre. Drugie ciasto było zdecydowanie bardziej elastyczne i posłuszne przy dalszej obróbce})
250 ml wody (ciepłej )
1 łyżeczka soli
1 jajko (rozmiar L)
0k 300 g masła

Sposób przyrządzania:

Jak zrobić farsz serowy do burka

Twaróg wraz z fetą utłucz tłuczkiem do ziemniaków.
400 g twarogu,200 g fety
Dodaj dwa wyciśnięte ząbki czosnku, łyżkę jogurtu i wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
2 ząbki czosnku,1 łyżka jogurtu,sól i pieprz

Jak zrobić farsz szpinakowy do burka

Fetę z twarogiem połącz tłuczkiem do ziemniaków.
200 g fety,200 g twarogu
Szpinak podsmaż w garnku wraz z wyciśniętym czosnkiem .
100 g szpinaku,3 ząbki czosnku
Dodaj sery i mieszaj doprawiając solą i pieprzem do smaku
sól i pieprz

Jak zrobić farsz mięsny do burka

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do złotego koloru.
1 cebula
Dodajemy mięso, wyciśnięty czosnek i przyprawy.
400 g mięsa wieprzowego,2 ząbki czosnku,sól, pieprz

Jak zrobić domowe ciasto filo do burka

Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc w niej dołek do którego wbijamy jajko, wsypujemy łyżeczkę soli i dolewamy wodę.
500 g maki pszennej typ 500,1 jajko,250 ml wody
Mieszamy wszystko razem do uzyskania jednolitej, trochę klejącej masy. Nie podsypujcie za dużo mąki bo ciasto będzie twarde i mało elastyczne. Oczywiście można wszystko przygotować w mikserze co nam zaoszczędzi sporo czasu :)
Tak przygotowane ciasto dzielimy na kulki po ok 50-60 gram.
Pozostawiamy je pod przykryciem aby nie wyschły na 15-20 minut aby ciasto odpoczęło. W oryginalnych przepisach powinniśmy zapewnić ciastu ok 2 godziny przerwy w chłodnym miejscu (14-16 stopni). Ja ponieważ nie mam miejsca gdzie mógłbym dać ciastu spokojnie dojrzeć – ten krok ominąłem co wg mnie nie przeszkodziło w dalszym procesie.
W czasie oczekiwania na ciasto należy w rondelku rozpuścić masło – będzie nam potrzebne do smarowania placków.
0k 300 g masła

Jak zrobić burka krok po kroku

Każdą kulkę należy rozwałkować na bardzo cienkie placki – im cieńsze tym lepsze. Ponieważ ciasto będzie się kleić należy stolnicę podsypywać mąką ziemniaczaną!(Ciasto nie wchłania mąki ziemniaczanej tak jak zwykłej dzięki czemu jest delikatniejsze i prościej je rozwałkować na bardzo cienkie placki!)
Placki powinny być bardzo cienkie – im cieńsze tym lepsze. Na zdjęciach możecie zauważyć, że ciasto jest prześwitujące. Jeżeli nie dajecie rady już wałkować można delikatnie rozciągać ciasto w rękach uważając, aby nie popękało za mocno (drobnymi pęknięciami się nie przejmujcie – taka natura tego ciasta :)
Duży talerz podsypcie mąką, ułóżcie na nim pierwszy placek i posmarujcie dokładnie masłem. To właśnie ono ma odseparować poszczególne warstwy od siebie zapobiegając sklejeniu.
Po rozwałkowaniu następny placek połóżcie na poprzednim. Nie należy przyciskać połączonych placków (!), ale układać je luźno najlepiej zapewniając powietrze pomiędzy warstwami.
W ten sposób należy przygotować ok 6-7 placków – to one stworzą nam dół burka. Ostatni placek nie smarujemy już masłem.
Całość zdejmujemy z talerza i rozciągamy do rozmiaru naszej blachy (można piec w tortownicy albo w dużej patelni żeliwnej bądź ceramicznej – ja piekłem w 32 cm patelni). Rozciągania nie musicie się obawiać bo ciasto ma już odpowiednią ilość warstw aby rozciągnięcie było możliwe. Nie należy wałkować ciasta bo połączymy wszystko w całość i nasza praca pójdzie na marne.
Blachę smarujemy masłem i wkładamy na nie gotowy spód burka. ciasto należy rozciągnąć na tyle aby utworzyć boki.
Wykładamy połowę farszu i przygotowujemy następną warstwę ciasta tym razem z ok 4 placków. Powtarzamy układanie placka do formy oraz nakładamy drugą warstwę farszu.
Pozostałe kulki (ok 5-6) przygotowujemy dokładnie w ten sam sposób i układamy je na górę łącząc krawędzie z pozostałymi plackami.
Górną warstwę smarujemy pozostałym masłem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (góra/dół) na 30 minut.
Burek najlepiej smakuje na ciepło. Nie przeszkadza mu podgrzewanie w mikrofalówce więc na drugi dzień również jest bardzo dobry

Nie jedziesz na wakacje? Nic straconego! Spróbuj przepisów z kuchni greckiej, chorwackiej i włoskiej w swoim domu!

Nie jedziesz na wakacje? Nic straconego! Spróbuj przepisów z różnych zakątków świata

Zobacz również

Świętokrzyscy terytorialsi na skażonym terenie. Zobacz zdjęcia z ćwiczeń

Świętokrzyscy terytorialsi na skażonym terenie. Zobacz zdjęcia z ćwiczeń

Lewy znowu zmierzy się z Dowbykiem. Znamy kadrę Ukrainy na mecz z Polską

Lewy znowu zmierzy się z Dowbykiem. Znamy kadrę Ukrainy na mecz z Polską

Polecamy

14-latka z Tarnowskich Gór potrącona na pasach! Nastolatka trafiła do szpitala

14-latka z Tarnowskich Gór potrącona na pasach! Nastolatka trafiła do szpitala

Potrąciła 85-latka na pasach w Zabrzu, bo... zapatrzyła się na policjantów

Potrąciła 85-latka na pasach w Zabrzu, bo... zapatrzyła się na policjantów

Hucie Liberty Częstochowa grozi upadłość? Wniosek jest w sądzie

Hucie Liberty Częstochowa grozi upadłość? Wniosek jest w sądzie