MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Kurczak cesarza

Składniki:

500 g. fileta z piersi kurczaka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 średniej wielkości cebule
2 łyżki pikantnego ketchupu
1 mała czerwona ostra papryczka
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
0,5 szklanki wrzątku
6 łyżek słodkiej śmietanki 30 lub 36%
pół płaskiej łyżeczki curry
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso kroję na niewielkie kawałki, lekko oprószam mąką ziemniaczaną. Na głębokiej patelni rozgrzewam masło i łyżkę oleju, wrzucam kawałki mięsa i smażę, mieszając, ok. 5 minut. Cebulę kroję w piórka, dorzucam do podsmażonego kurczaka, smażę kolejnych 5 minut. Dodaję posiekany w kostkę seler naciowy (łodygę wcześniej obieram z nitek), drobno posiekane: papryczkę (bez pestek) i czosnek, smażę 5 minut. Wlewam pół szklanki wrzątku, dodaję curry, ketchup i wstępnie doprawiam solą i pieprzem. Przykrywam i na małym ogniu duszę 10 minut. Dolewam śmietankę, duszę jeszcze 5 minut. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.

Nie masz pomysłu na obiad? Podajemy jak na tacy 15 pysznych przepisów dla każdego! Wejdą do twojego menu na stałe - sprawdź!

Nie masz pomysłu na obiad? Podajemy jak na tacy 15 pysznych przepisów dla każdego!

Zobacz również

Metalkas Pałac Bydgoszcz ma nową atakującą

NOWE
Metalkas Pałac Bydgoszcz ma nową atakującą

Będzie zmiana trenera w Krośnie!

NOWE
Będzie zmiana trenera w Krośnie!

Polecamy

Auta używane. Niemieckie samochody z niepewną przeszłością

Auta używane. Niemieckie samochody z niepewną przeszłością

Hutnicze tradycje wpisane na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego

Hutnicze tradycje wpisane na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego

Dziś ważny dzień. Zapomnijcie o jednorazówkach, dostaniecie coś lepszego

Dziś ważny dzień. Zapomnijcie o jednorazówkach, dostaniecie coś lepszego