Łosoś w sosie curry ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
ok. 700 g filetów łososia
2 łyżeczki przyprawy curry
80 g szpinaku
8 kawałków suszonych pomidorów ze słoika
200 ml śmietanki 30%
oliwa lub olej
mąka pszenna
Sposób przygotowania:
Odciąć skórę z łososia, pokroić go na porcje, doprawić solą, pieprzem, następnie natrzeć przyprawą curry i obtoczyć w łyżce oliwy. Odłożyć do zamarynowania na kilka godzin (jeśli mamy czas).
Umyć i osuszyć szpinak. Suszone pomidory pokroić na kawałki.
Rozgrzać większą patelnię z oliwą (ok. 2 łyżki). Kawałki łososia obtoczyć w mące pszennej i położyć na patelni. Smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Pomiędzy kawałki łososia włożyć suszone pomidory. Na wierzch wysypać szpinak. Zalać śmietanką i na większym ogniu gotować przez ok. 2 minuty, co chwilę poruszając patelnią. Doprawić delikatnie solą i pieprzem w razie potrzeby.