Sznycle z indyka w sosie paprykowym
Składniki:
500 g sznycli z piersi indyka (lub kurczaka)
125 ml śmietanki 30% (pół szklanki)
125 ml wody (pół szklanki)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1-2 łyżki sosu sojowego
1-2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 mała, czerwona papryka
mały pęczek koperku
przykładowo do podania: ziemniaki / kluski / kopytka, ogórki szklarniowe z miodem / mizeria
Sposób przygotowania:
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy. Filety (sznycle) z indyka lub kurczaka rozbijamy lekko tłuczkiem. Posypujemy solą i pieprzem. Do dwóch łyżek mąki dodajemy 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, mieszamy i obtaczamy w niej kotlety. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy kotlety po 1-2 minuty z każdej strony (do zarumienienia) i odkładamy (ja smażyłam w dwóch partiach).
Na patelnię wrzucamy masło i podsmażamy przez minutę pokrojoną wcześniej paprykę. Wlewamy wodę, śmietankę, koncentrat i sos sojowy do smaku. Dodajemy pół łyżeczki papryki w proszku. Gdy całość się zagotuje, wkładamy kotlety, zmniejszamy ogień i dusimy przez 2-3 minuty (warto obrócić kotlety w połowie czasu na drugą stronę). Posypujemy całość koperkiem i podajemy – u mnie w towarzystwie młodych ziemniaków i miodowego ogórka (2-3 ogórki szklarniowe, obrane i wymieszane z łyżką miodu, pozostawione aż puszczą wodę i ponownie wymieszane z koperkiem).