Kremowy makaron z pieczarkami i serem
Składniki:
160 – 200 gram długiego makaronu spaghetti czy fettuccine
400 gram pieczarek
50 gram masła podzielonego na części
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
100 ml śmietanki 30%
1/2 szklanki parmezanu
pietruszka na ozdobę
dodatkowy parmezan na ozdobę
sól do gotowania makaronu
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej wodę i wsyp sól. Woda powinna mieć smak morza. Zagotuj wodę.
Wsyp makaron do garnka i zobacz na opakowaniu ile powinien się gotować. Gotuj 1 minutę krócej niż jest napisane. Makaron dokończymy gotować na patelni. Wyjmij z garnka i odsącz wodę. Zachowaj 1 szklankę osolonej wody na później.
Umyj i pokrój w plasterki pieczarki. Czosnek zgnieć i odstaw na bok.
W międzyczasie na patelni rozgrzej połowę ilości masła i dodaj łyżkę oliwy.
Dodaj pokrojone grzyby na patelnie i smaż aż wyparuje z nich cała woda i zaczną brązowieć, około 5 minut.
Dodaj czosnek, resztę masła sól i pieprz. Smaż przez 2 minuty.
Dodaj mąkę pszenną i podsmażaj mieszając przez 1 minutę.
Na patelnię wlej śmietankę i zmniejsz ogień. Gotuj aż się zredukuje.