Zupa cygańska - z ziemniakami, papryką i boczkiem
Składniki:
125 g boczku wędzonego, surowego, pokrojonego w kostkę
125 g kiełbasy zwyczajnej, pokrojonej w kostkę
1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
1 papryczka chili, drobno posiekana, razem z pestkami
4 duże ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę
3 łyżki mąki
1½ litra bulionu z kurczaka
sól, do smaku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1-2 łyżki oleju do smażenia
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
1 duża czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
dodatkowo: gęsta kwaśna śmietana + posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Do garnka o grubym dnie wrzuć boczek i smaż go, na średnim ogniu, aż zacznie się wytapiać tłuszcz. Dodaj kiełbasę, smaż dalej, mieszając, aż boczek i kiełbasa lekko sie zezłocą. Dodaj posiekany czosnek oraz papryczkę chili, przesmaż krótko. Dorzuć ziemniaki i smaż dalej, aż ziemniaki lekko się zezłocą. Dosyp mąkę, smaż mieszając, 3-4 minuty, następnie zalej bulionem i wymieszaj, żeby dobrze rozprowadzić mąkę. Posól lekko, dosyp majeranek. Gotuj, aż ziemniaki zmiękną, około 10 minut.
Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju i zeszklij na nim cebulę. Gdy cebula zmięknie, dodaj czerwoną paprykę oraz paprykę w proszku, posól lekko i smaż 1-2 minuty. Dodaj koncentrat, smaż kolejne 2-3 minuty, mieszając. Zalej zawartość patelni szklanką gorącej zupy, zagotuj, następnie przelej do garnka. Wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut.
Zupę cygańską podaj z porcją gęstej kwaśnej śmietany i posyp natką pietruszki.