MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Pyszny sos szparagowy z mięsem mielonym do makaronu i nie tylko

Składniki:

Pęczek zielonych szparagów,
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku
600 gramów mięsa mielonego – użyliśmy drobiowego, ale może być też wieprzowe
3/4 szklanki mleka
płaska łyżka mąki pszennej,
400 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
garść startego parmezanu lub innego podobnego sera,
pęczek koperku,
szczypta kurkumy w proszku, sól, pieprz.
masło pół na pół z olejem.

Sposób przygotowania:

Na głębokiej patelni rozgrzej trochę masła i oleju, przesmaż posiekaną cebulę, dodaj mięso i posiekany czosnek, smaż aż wszystko się lekko zrumieni.
Szparagi umyj, odłam twardą końcówkę, łodygi pokrój w plasterki, zostawiając całe główki.
W mleku dokładnie rozrób mąkę – aby nie było grudek – wlej na patelnię razem ze śmietanką, mieszając, zagotuj.
Dodaj szparagi, dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą kurkumy (nie wpłynie na smak za to nada sosowi ładną barwę), gotuj 4-5 minut, często mieszając.
Na koniec dodaj posiekany koperek i ser, mieszając trzymaj na ogniu jeszcze minutę.

Nie wiesz, co na obiad? Przepyszne propozycje na cały tydzień. Poznaj dania, które wygonią monotonię z twojej kuchni i zaskoczą domowników

Nie wiesz co na obiad? Przepyszne propozycje na cały tydzień. Sprawdź!

Zobacz również

Ogień w Hucie. Noc Muzeów w Muzeum Przyrody i Techniki. Będą atrakcje

NOWE
Ogień w Hucie. Noc Muzeów w Muzeum Przyrody i Techniki. Będą atrakcje

XII regaty o puchar Stowarzyszenia Gmin „Małe Trójmiasto Kaszubskie” za nami

XII regaty o puchar Stowarzyszenia Gmin „Małe Trójmiasto Kaszubskie” za nami

Polecamy

Minister Finansów rozbił bank. Takiej sprzedaży obligacji nie było od października

Minister Finansów rozbił bank. Takiej sprzedaży obligacji nie było od października

Nadal zdecydował w sprawie udziału w Roland Garros

Nadal zdecydował w sprawie udziału w Roland Garros

Nie rób siku „na zapas”! Ekspertka podaje powód

Nie rób siku „na zapas”! Ekspertka podaje powód