Pyszny sos szparagowy z mięsem mielonym do makaronu i nie tylko
Składniki:
Pęczek zielonych szparagów,
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku
600 gramów mięsa mielonego – użyliśmy drobiowego, ale może być też wieprzowe
3/4 szklanki mleka
płaska łyżka mąki pszennej,
400 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
garść startego parmezanu lub innego podobnego sera,
pęczek koperku,
szczypta kurkumy w proszku, sól, pieprz.
masło pół na pół z olejem.
Sposób przygotowania:
Na głębokiej patelni rozgrzej trochę masła i oleju, przesmaż posiekaną cebulę, dodaj mięso i posiekany czosnek, smaż aż wszystko się lekko zrumieni.
Szparagi umyj, odłam twardą końcówkę, łodygi pokrój w plasterki, zostawiając całe główki.
W mleku dokładnie rozrób mąkę – aby nie było grudek – wlej na patelnię razem ze śmietanką, mieszając, zagotuj.
Dodaj szparagi, dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą kurkumy (nie wpłynie na smak za to nada sosowi ładną barwę), gotuj 4-5 minut, często mieszając.
Na koniec dodaj posiekany koperek i ser, mieszając trzymaj na ogniu jeszcze minutę.