3 z 5
Poprzednie
Następne
Nietolerancje pokarmowe. Dlaczego coś nam szkodzi? Winna jest laktoza, a może zbyt restrykcyjna higiena?
Modne produkty i nowe smaki, dużo roślin strączkowych
Jesteśmy coraz bardziej otwarci na nowe smaki i chętnie próbujemy różnych produktów
z odległych stron świata. Musimy jednak pamiętać, że od wieków w różnych strefach klimatycznych obowiązują inne sposoby odżywiania. Dlatego owoce, warzywa, oleje czy przyprawy, które nie rosną w naszej strefie klimatycznej mogą być przyczyną nietolerancji pokarmowych.
Takie „dolegliwości trawienne” może wywołać również nagła zmiana nawyków żywieniowych. Np. jeśli z dnia na dzień do naszego jadłospisu wprowadzamy dużo roślin strączkowych,czy ogólnie produktów o wysokiej zawartości błonnika, a wcześniej dieta była bardzo uboga w ten składnik.