Niedobór enzymów trawiennych może wywołać dolegliwości takie jak:
- osłabienie,
- zmęczenie,
- migreny,
- bóle brzucha,
- zaparcia,
- biegunki,
- nudności,
- wymioty,
- świąd skóry.
W przypadku, gdy pojawiają się one cyklicznie po zjedzenie konkretnego produktu, może być to oznaką nietolerancji pokarmowej.
Diagnoza i leczenie nietolerancji pokarmowych
Pamiętajmy, że przewlekłe, nieleczone dolegliwości mogą doprowadzić organizm do poważnych chorób. Jeśli podejrzewamy u siebie nietolerancję pokarmową, najlepiej skonsultujmy się z lekarzem, który na podstawie wywiadu i niezbędnych badań, postawi właściwą diagnozę. Zalecam ostrożność w wykonywaniu badań i stawianiu rozpoznania na własną rękę. Niewłaściwy wybór metody, czy złe przygotowanie do badania mogą doprowadzić do błędnych wniosków. Grozi nam nie tylko pogorszenie dolegliwości, ale także osłabienie organizmu i niedobory pokarmowe, jeśli pochopnie wykluczymyz naszego menu zbyt wiele składników i nie zastąpimy ich innymi, niosącymi podobne wartości odżywcze.
- mówi Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.
W przypadku konieczności wyeliminowania z diety glutenu lub laktozy trzeba szczególnie uważać. Te składniki występują w bardzo wielu produktach spożywczych, a także w daniach restauracyjnych. Warto w takich przypadkach skonsultować się z dietetykiem, który podpowie jakich produktów unikać i na co zwrócić uwagę przy codziennych wyborach.
Nie przegapcie
- Te zawody znikną z rynku pracy! Sprawdź listę!
- Najdroższe domy w województwie śląskim TOP 20. Poznaj ceny
- Wojsko sprzedaje sprzęt na przetargach w maju 2019
- Policja jeździ tymi nieoznakowanym radiowozami. Zobaczcie
- Tak wygląda TOP 20 najbogatszych Polaków. Ile zarobili?
- Najbogatsi ludzie w Śląskiem. Rankingg Forbes 2019
Przyczyny nietolerancji pokarmowych
Syntetyczne lub naturalne, aktywne substancje farmakologiczne np. histamina, czy kofeina
O nietolerancji histaminy mówimy wtedy, gdy w organizmie brak jest enzymu diaminooksydaza (DAO). Objawy są wynikiem zwiększonego jej spożycia oraz z wrodzonego lub nabytego niedoboru tego enzymu. Przyczyną nabytego niedoboru DAO mogą być np. choroby przewodu pokarmowego lub nadmierne spożywanie alkoholu. Produkty bogate w histaminę to przede wszystkim pokarmy fermentujące: wino, ocet, dojrzewające sery i mięsa, drożdże, kiszonki, konserwy rybne, marynowane śledzie, czekolada, warzywa psiankowate, roślin strączkowe, ananas i gruszka.
Zupełnie inaczej wygląda sprawa z kofeiną.
Kofeina wchłania się całkowicie z przewodu pokarmowego i jest usuwana
z moczem. Za jej trawienie odpowiada gen CYP1A2. Jeśli ten gen ma nieprawidłową mutację i substancja nie jest usuwana w prawidłowy sposób z organizmu to wtedy pojawiają się objawy nietolerancji pokarmowej.
– tłumaczy Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.
Zobaczcie koniecznie
- Bielizna erotyczna z Zabrza robi furorę na świecie ZOBACZCIE
- Co wyprzedaje Wojsko Polskie? Oferta AMW zachwyci niejednego
- Ile naprawdę zarabiają nauczyciele? Sprawdziliśmy pensje
- Parada zabytkowych traktorów w Lubecku ZDJĘCIA
- Tak będzie wyglądał nowy hotel i biura w centrum Katowic
- Budowa zakopianki wygląda niesamowicie! Te zdjęcia robią wrażenie
W PUNKT ODC. 6: Zagłębie Sosnowiec spadło z Ekstraklasy
Kopalnia Zofiówka rok po katastrofie. Zobaczcie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?