Tort szpinakowy z jajkami
Składniki:
6 kromek chleba tostowego
Składniki na pastę ze szpinakiem:
6 jajek
50 g szpinaku (świeżego)
80 g majonezu
sól, pieprz
Składniki na pastę z serkiem topionym:
3 jajka
60 g serka topionego (śmietankowego)
1/2 małej cebuli
50 g majonezu
sól, pieprz
Dodatkowo:
kilka listków świeżego szpinaku
szczypiorek
Sposób przygotowania:
Na początek 9 jajek ugotuj na twardo i odstaw do wystudzenia.
Następnie przygotuj dwa kremy jajeczne:
6 ugotowanych jajek zetrzyj na małych oczkach tarki. Świeży szpinak zblenduj (użyłam blendera ręcznego). Jajka i szpinak wymieszaj z majonezem. Dopraw solą i pieprzem.
Pozostałe 3 jajka pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Następnie jajka i cebulę wymieszaj z serkiem topionym i majonezem. Dopraw solą i pieprzem.
Na desce umieść dwie kromki chleba tostowego. Tort jajeczny jest od początku zwarty, więc nie musisz używać rantu, ale oczywiście możesz tort układać w rancie
Na kromki chleba wyłóż połowę kremu jajecznego ze szpinakiem. Rozsmaruj, po czym przyłóż dwiema kromkami chleba. Następnie wyłóż krem z serkiem topionym i ponownie przyłóż dwiema kromkami chleba. Na koniec rozsmaruj drugą część kremu ze szpinakiem. Całość posyp posiekanymi liśćmi szpinaku i szczypiorkiem.
Tort jajeczny najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu! Ze względu na użycie jajek i świeżego szpinaku polecam zjeść tort maksymalnie na drugi dzień od przygotowania