Zielone babeczki z zielonym kremem
Składniki;
ZIELONE BABECZKI - 100 g świeżego szpinaku
2 średnie jajka
80 g majonezu Kętrzyńskiego stołowego
3 łyżeczki soku z cytryny
1 czubata łyżka posiekanej zieleniny - koperek, natka pietruszki
150 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 ząbki czosnku
1 mała szalotka
50 g mrożonego groszku zielonego
50 g szynki wędzonej albo kiełbasy (można pominąć)
20 g startego sera typu parmezan - użyłam sera Szafir
1/3 łyżeczki soli
ZIELONY KREM - 200 g mrożonego groszku zielonego
1 średnie jajko ugotowane na twardo
15 g startego sera typu parmezan, j.w. Szafir
garść świeżego szpinaku
1 mała szalotka
1 łyżeczka oleju roślinnego
1 łyżeczka soku z cytryny
80 g majonezu Kętrzyńskiego stołowego
do smaku - sól, pieprz mielony
DODATKOWO - 8 jajeczek przepiórczych
świeże zioła
Sposób przygotowania: