3 z 16
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Świąteczne koszyczki z ciasta filo nadziewane jajkami
Składniki;
ciasto filo - 6 arkuszy
jajko - 5 szt
majonez - 3 łyżki
musztarda - 1 łyżeczka
pietruszka - 1 łyżeczka, posiekana
oregano - 1 łyżeczka, posiekana
szczypiorek - 1 łyżeczka, posiekana
sól, pieprz - do smaku
oliwa - ok. 4 łyżek
Sposób przygotowania:
Płat ciasta filo posmaruj pędzelkiem oliwą, połóż na nim kolejny, także posmaruj, a na nim trzeci. Wytnij z niego kwadraty nieco większe od foremek, w których koszyczki będą zapiekane. Wyłóż ciastem foremki, piecz ok. 10 minut w temp. 180 oC, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij i zupełnie ostudź.
Jajka ugotuj na twardo, już zimne pokrój w kostkę. Wymieszaj z majonezem, musztardą, ziołami. Przypraw do smaku. Farszem nadziej koszyczki z ciasta.