Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym
Składniki;
4 sztuki parzonej białej kiełbasy
łyżeczka suszonego majeranku (lub jeszcze lepiej – świeżego)
2 łyżki startego korzenia chrzanu (można dać chrzan ze słoika w ilości 4 łyżki, ale świeży chrzan jest dużo smaczniejszy)
250 ml słodkiej śmietany 18% do zup i sosów
sól oraz pieprz
szczypiorek do posypania.
Sposób przygotowania:
Śmietanę łączymy z chrzanem, solą, pieprzem oraz majerankiem. Sos powinien być wyczuwalnie słony. Teraz wydaje się wszystko być dość ostre, jednak po wypieczeniu złagodnieje.
Sos wylewamy do naczynia, w którym będziemy zapiekać białą kiełbasę. Białą kiełbasę nacinamy na jednej stronie i układamy ją w sosie nacięciami do góry.
Naczynie wstawiamy do piekarnika na około pół godziny, by całość się ładnie zarumieniła (180 stopni). Ciepłe posypujemy szczypiorem i podajemy.
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym idealnie pasuje do gotowanych jaj.