Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 31
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
SKŁADNIKI...

Oto 15 przepisów Ewy Wachowicz na Wielkanoc - JEJ POPIS. Z nimi święta na pewno będą pyszne!

MAZUREK Z KAJMAKIEM I CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI
450 g - mąki
5 - żółtek
150 g - cukru pudru
220 g - masła
białko do sklejenia i posmarowania ciasta

DEKORACJA
prażone migdały
suszona żurawina
papryczka chili
ozdoby z czekolady

DODATKOWO
konfitura pomarańczowa
dżem z czarnej porzeczki
szczypta chili
garść suszonej żurawiny namoczonej w rumie

KAJMAK
1 puszka - mleka skondensowanego słodzonego
KREM CZEKOLDOWY
2 tabliczki - czekolady
2 łyżki - masła
4 łyżki - wody
4 - żółtka
3 łyżki - cukru pudru


OPIS PRZYGOTOWANIA

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać ugotowane żółtka (zetrzeć na tarce wprost do mąki). Dosypać cukier puder. Dorzucić zimne masło i wszystko razem wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce (minimum 2 godziny).

Zimne ciasto rozwałkować na kształt blachy (trochę ciasta odłożyć). Nawinąć na wałek i przełożyć do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej użyć blachy bez jednego brzegu – po upieczeniu łatwiej będzie zsunąć z niej kruche ciasto.

Z odłożonego ciasta uformować wałeczki i zrobić z nich brzegi mazurka oraz kratkę na środku (tak, by powstała szachownica). Ciasto najlepiej przykleić białkiem.

Spód ciasta nakłuć widelcem, przyklejone wałki lekko spłaszczyć i tępą stroną noża zrobić dekoracyjną kratkę, następnie posmarować białkiem.

Ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć (specjalnymi kulkami, grochem lub fasolą). Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C. Piec przez 15 minut, zdjąć obciążenie i upiec na złoty kolor. Po upieczeniu zsunąć z blachy i wystudzić.

Puszkę mleka gotować w wodzie przez 3 godziny (na małym ogniu). W ten sposób powstanie kajmak.

Nad gorącą kąpielą wodną roztopić czekoladę, dodając wodę i masło. Żółtka wybić do miski, dodać cukier puder i utrzeć kogel-mogel. Do utartych żółtek stopniowo dodać rozpuszczoną czekoladę.

Dwa kwadraty ciasta (naprzeciwległe, po skosie) posmarować konfiturą pomarańczową, dwa pozostałe dżemem z czarnej porzeczki. Na pierwszy nałożyć krem czekoladowy. Wyrównać. Do reszty kremu dodać nieco chili, wymieszać i nałożyć na drugi kwadrat. Wierzch również wyrównać.

Na 3 kwadrat ciasta (ten obok czekolady z chili), oprócz dżemu, nałożyć żurawinę namoczoną w rumie, następnie kajmak (puszkę wystarczy otworzyć). Ta część mazurka będzie dla dorosłych. Kajmak nałożyć też na ostatni kawałek ciasta. Wierzch kajmaku wyrównać.

Udekorować wedle uznania – prażonymi migdałami, żurawiną, chili, owocami kandyzowanymi i ozdobami z czekolady.

Zobacz również

Gwiazda „40 kontra 20” została mamą! Już pokazała pierwsze zdjęcie maleństwa!

NOWE
Gwiazda „40 kontra 20” została mamą! Już pokazała pierwsze zdjęcie maleństwa!

Łucznicza majówka w Karpackiej Troi w Trzcinicy [ZDJĘCIA]

NOWE
Łucznicza majówka w Karpackiej Troi w Trzcinicy [ZDJĘCIA]

Polecamy

Mistrz Polski z  ''Białą Gwiazdą'': W takich finałach faworyci często przegrywają

Mistrz Polski z ''Białą Gwiazdą'': W takich finałach faworyci często przegrywają

Przedstawiciele Nowej Lewicy złożyli okolicznościowe kwiaty w miejscach ważnych

Przedstawiciele Nowej Lewicy złożyli okolicznościowe kwiaty w miejscach ważnych

Kiedy Pogoń i Wisła po raz ostatni zagrały o stawkę? Niektórzy pamiętają ten mecz!

Kiedy Pogoń i Wisła po raz ostatni zagrały o stawkę? Niektórzy pamiętają ten mecz!