5 z 10
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. W misie miksera wymieszać ser z 1/4 cukru pudru i masłem. Pozostały cukier dodać do żółtek, ubijaj, wlewając powoli śmietankę.
2. Do masy śmietankowo-żółtkowej dodać ziarenka wanilii. Masę podgrzewać na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Wtedy dodać do sera, wymieszać dokładnie.
3. Dodać pokrojone bakalie, przełożyć do durszlaka wyłożonego ściereczką (najlepiej tetrową pieluchą), podłożyć głęboki talerz, aby płyn miał gdzie ściekać.
4. Masę od góry też przykryć ścierką, obciążyć talerzykiem, a następnie czymś ciężkim (np. kamieniem albo moździerzem). Schładzać przez noc w lodówce. Tuż przed podaniem, rozwinąć paschę ze ściereczki, obrócić i przełożyć na talerz.