MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
SKŁADNIKI:...
fot. kwestiasmaku.pl

Pomysły na najlepsze domowe pieczywo. Samodzielnie upieczony chlebek, bułeczki i inne pyszności smakują wyśmienicie. Sprawdź!

Bułeczki pełnoziarniste

SKŁADNIKI:

400 g mąki pszennej lub orkiszowej razowej/pełnoziarnistej
3/4 łyżki stołowej drożdży instant
1 łyżeczka soli morskiej
2 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka i wody w proporcjach pół na pół
1 małe jajko
2 łyżki oliwy extra vergine
do posmarowania: roztrzepane jajko
do posypania: sezam i/lub nasiona chia

WYKONANIE:

Dzień przed pieczeniem bułeczek zagnieść ciasto (można mikserem). Do misy miksera wsypać mąkę, drożdże, sól, cukier, dodać ciepłe mleko, jajko oraz oliwę. Miksować przez 1 minutę, następnie zostawić na 5 minut. Miksować ciasto końcówką do miksera w kształcie haka lub zwykłym mikserem ewentualnie zagniatać ciasto ręką przez ok. 10 minut. Jeśli ciasto będzie bardzo rzadkie, można dosypać więcej mąki. Ciasto powinno być raczej luźne, klejące i ciągnące.

Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i powygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Uformować kulę i porozciągać ją jak gumę 2-3 razy, złożyć jak kopertę i znów porozciągać. Przykryć miską i odczekać 10 minut, powtórzyć rozciąganie i składanie, znów odłożyć na 10 minut. Powtórzyć jeszcze 1-2 razy.

Włożyć ciasto do dużej miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc. Ciasto można trzymać w lodówce maksymalnie 3 doby. Wyjąć ciasto z lodówki. Od tego momentu do pieczenia bułeczek upłynie ok. 2 i 1/2 godziny. Ciasto ogrzewać w misce najpierw przez 1 godzinę, następnie wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, zagnieść, uformować kulę i podzielić ją na 18-20 kawałków.

Z każdego kawałka uformować kulkę, chwilę można ciasto powyrabiać w dłoniach i jednocześnie ocieplić je. Kuleczki układać z zachowaniem odstępów na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 1 i 1/2 godz. do ogrzania i wyrośnięcia.

Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać nasionami. Wstawić pierwszą blaszkę ciasta do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec przez 16 minut na złoty kolor.

Zobacz również

Zakłady Zbożowe w Krakowie wydrążone jak łupinki. A obok rośnie wieżowiec

Zakłady Zbożowe w Krakowie wydrążone jak łupinki. A obok rośnie wieżowiec

Bezdomne koty ze schroniska w Katowicach będą miały nowy pawilon

Bezdomne koty ze schroniska w Katowicach będą miały nowy pawilon

Polecamy

Żory chcą chronić miasto przed skutkami zmian klimatu. W jaki sposób?

Żory chcą chronić miasto przed skutkami zmian klimatu. W jaki sposób?

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy

Rozpoczęły się zapisy na Poland Business Run 2024. Ilość miejsc jest ograniczona

Rozpoczęły się zapisy na Poland Business Run 2024. Ilość miejsc jest ograniczona