Pomysły na najlepsze domowe pieczywo. Samodzielnie upieczony chlebek, bułeczki i inne pyszności smakują wyśmienicie. Sprawdź!
Bułeczki pełnoziarniste
SKŁADNIKI:
400 g mąki pszennej lub orkiszowej razowej/pełnoziarnistej
3/4 łyżki stołowej drożdży instant
1 łyżeczka soli morskiej
2 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka i wody w proporcjach pół na pół
1 małe jajko
2 łyżki oliwy extra vergine
do posmarowania: roztrzepane jajko
do posypania: sezam i/lub nasiona chia
WYKONANIE:
Dzień przed pieczeniem bułeczek zagnieść ciasto (można mikserem). Do misy miksera wsypać mąkę, drożdże, sól, cukier, dodać ciepłe mleko, jajko oraz oliwę. Miksować przez 1 minutę, następnie zostawić na 5 minut. Miksować ciasto końcówką do miksera w kształcie haka lub zwykłym mikserem ewentualnie zagniatać ciasto ręką przez ok. 10 minut. Jeśli ciasto będzie bardzo rzadkie, można dosypać więcej mąki. Ciasto powinno być raczej luźne, klejące i ciągnące.
Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i powygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Uformować kulę i porozciągać ją jak gumę 2-3 razy, złożyć jak kopertę i znów porozciągać. Przykryć miską i odczekać 10 minut, powtórzyć rozciąganie i składanie, znów odłożyć na 10 minut. Powtórzyć jeszcze 1-2 razy.
Włożyć ciasto do dużej miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc. Ciasto można trzymać w lodówce maksymalnie 3 doby. Wyjąć ciasto z lodówki. Od tego momentu do pieczenia bułeczek upłynie ok. 2 i 1/2 godziny. Ciasto ogrzewać w misce najpierw przez 1 godzinę, następnie wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, zagnieść, uformować kulę i podzielić ją na 18-20 kawałków.
Z każdego kawałka uformować kulkę, chwilę można ciasto powyrabiać w dłoniach i jednocześnie ocieplić je. Kuleczki układać z zachowaniem odstępów na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 1 i 1/2 godz. do ogrzania i wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać nasionami. Wstawić pierwszą blaszkę ciasta do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec przez 16 minut na złoty kolor.