Pomysły na najlepsze domowe pieczywo. Samodzielnie upieczony chlebek, bułeczki i inne pyszności smakują wyśmienicie. Sprawdź!
Bułeczki maślane z czekoladą
SKŁADNIKI:
Rozczyn:
30 g drożdży świeżych
100 ml mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
Ciasto :
80 g cukru
3 żółtka
1 jajko
100 g rozpuszczonego masła
550 g mąki pszennej
150 ml mleka
Dodatkowo:
150 g czekolady mlecznej (np. groszki czekoladowe)
60 g czekolady białej (np. groszki czekoladowe)
WYKONANIE:
Do miseczki kruszyć świeże drożdże (30g), dodać cukier (2 łyżki), letnie mleko (100 ml) oraz mąkę pszenną (2 łyżki). Mieszać dokładnie i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Rozczyn powinien przynajmniej podwoić swoją objętość.
Masło (100 g) rozpuścić na małym ogniu i odstawić do przestygnięcia. Do misy miksera dodać 3 żółtka, 1 całe jajko oraz cukier biały (80g). Ucierać na wysokich obrotach miksera przez 2-3 minuty do powstania puszystej, jasnej masy. Następnie do ubitych jajek dodać mąkę (550g), rozpuszczone i przestygnięte masło, rozczyn oraz letnie mleko (150 ml). Hakiem wyrabiać gładkie, troszkę rzadsze ciasto niż tradycyjne drożdżowe.
Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 40 minut. Przykryć ściereczką. Ciasto powinno być dość lekkie i puchate (nie klejące się bardzo do rąk). Po tym czasie ciasto powinno przynajmniej dwa razy zwiększyć objętość. Dodać groszki czekoladowe lub posiekaną czekoladę i ponownie wyrabiać ciasto. Dzielić ciasto nożem na mniej więcej równe części. Każdą część ciasta formować w kulkę. Układać w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryc ściereczką na ok. 20 minut, aby jeszcze podrosły.
W tym czasie kulki powinny się napuszyć. Opcjonalnie smarować bułeczki maślane roztrzepanym żółtkiem z małą ilością mleka. Piec przez około 25 minut w temp. 190 stopni (góra-dół).