Pomysły na najlepsze domowe pieczywo. Samodzielnie upieczony chlebek, bułeczki i inne pyszności smakują wyśmienicie. Sprawdź!
Bułeczki czosnkowe
SKŁADNIKI:
Bagietki:
650 g mąki pszennej
10 g drożdży instant (suchych) lub 25 g świeżych
15 g soli
200 ml mleka
200 g kefiru
70 g masła miękkiego
Dodatkowo:
roztrzepane jajko
masełko czosnkowe: 100 g miękkiego masła, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
WYKONANIE:
Do miski wsypać przesianą mąkę, a także dodać letnie mleko, kefir, sól, miękkie masło, a także suche drożdże. Całość wyrabiać za pomocą robota planetarnego lub po prostu na stolnicy przez minimum 5 minut, aż będzie idealnie odchodziło od ręki. Odstawic na 10 minut do podrośnięcia.
Następnie ponownie je wyrabiać przez 5 minut i tym razem zostawić w misce na minimum 45 minut. Przykryć ściereczką. Powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Miękkie masło mieszać w miseczce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą pieprzu i posiekanym drobno koperkiem lub natką pietruszki.
Ciasto podzielić na 8 lub 10 równych części. Każdą najpierw formować w okrągłą kulkę, a następnie w podłużny rulonik. Za pomocą noża zrobić z wierzchu delikatne nacięcia. Odstawić na 10 minut do małego podrośnięcia. W miseczce mieszać składniki na masło czosnkowe za pomocą łyżeczki i przekładać do rękawa cukierniczego. W miejscach nacięć nakładać masło.
Smarować je roztrzepanym jajkiem i posypywać jeszcze odrobiną drobno posiekanej natki pietruszki. Piec przez ok 18-22 minuty w temperaturze 190 stopni aż będą ładnie rumiane.