MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Roszponka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Roszponka

Ta drobnolistna roślina jest wyjątkowo wartościową zieleniną w okresie zimowo-wiosennym. Jej smak jest dosyć neutralny, o lekko orzechowej nucie.

Właściwości
Roszponka jest nie tylko bogata w żelazo, ale także dostarczy naszemu organizmowi potas, wapń oraz witaminy C i A. Zielenina zawiera od trzech do czterech razy więcej beta-karotenu i witaminy C niż sałata siewna! Jej właściwości odżywcze znane są od setek lat.

Wykorzystanie w kuchni
Roszponka doskonale sprawdzi się w sałatkach. Smakowo będzie komponowała się z gorgonzolą i pomidorkami koktajlowymi.

Zobacz również

Trener Cracovii Tomasz Jasik: Cieszę się, że sami zapewniliśmy sobie utrzymanie

Trener Cracovii Tomasz Jasik: Cieszę się, że sami zapewniliśmy sobie utrzymanie

Niedziela nad zalewem Borki. Wielu radomian na spacerze [ZDJĘCIA]

NOWE
Niedziela nad zalewem Borki. Wielu radomian na spacerze [ZDJĘCIA]

Polecamy

Perfekcyjna, złota Zwolińska! Wielki dzień Polek na ME w Lublanie

Perfekcyjna, złota Zwolińska! Wielki dzień Polek na ME w Lublanie

Sabalenka: „W Roland Garros Cię dopadnę”. Świątek: „Zobaczymy” [WIDEO]

Sabalenka: „W Roland Garros Cię dopadnę”. Świątek: „Zobaczymy” [WIDEO]

Wypadek w Tychach. Auto wjechało w rowerzystę

Wypadek w Tychach. Auto wjechało w rowerzystę