Przepisy Kingi Paruzel z MasterChefa
PLACEK ORZECHOWY NA RAZOWYM SPODZIE Z CYNAMONEM
Składniki na spód:
100 g masła lub margaryny
50 g cukru
150 g maki pszennej razowej
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki cynamonu
Składniki na farsz:
400 g orzechów (ja użyłam orzechów włoskich 200 g, 50 g migdałów, 50 g orzechów nerkowca, 25 g solonych orzeszków ziemnych, 25 g słonecznika łuskanego, 50 g pistacji)
400 g cukru
250 ml wody
100 g śmietany 36 proc.
200 g masła lub margaryny
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
1. W dużej misce umieścić mąkę, jajko, cukier 50 g, cynamon, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko zagnieść składniki, zawinąć w folię i umieścić na 30 minut w lodówce.
2. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki.
3. Szklankę wody, czyli 250 ml wraz z cukrem 400 g i sokiem z cytryny zagotować cały czas mieszając aż cukier się skarmelizuje tzn. zacznie się robić brązowy. Rondel ściągnąć z ognia i ostrożnie dodać śmietanę, orzechy i masło pokrojone w kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać, a masło starannie rozpuścić w karmelu.
4. Okrągłą formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
5. Ciasto po 30 minutach wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm podsypując mąką blat. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, docisnąć brzegi, a wystające ponad formę obciąć nożem.
6. Z ciasta, które nam zostało po obcięciu brzegów, ponownie rozwałkowujemy placek i wycinamy foremkami gwiazdki do dekoracji.
7. Do wyłożonej ciastem foremki przelewamy gotową masę karmelową i wyrównujemy. Na masę wykładamy gwiazdki z razowego ciasta kruchego.
8. Gotowe ciasto wsadzić do piekarnika nastawionego do temperatury 180 st. C na 30 minut.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień podawane z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.