MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 22
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Wielkanocne ciastka udające jajka sadzone

Składniki (na ok. 13-15 ciastek):

Kruche ciasto:
170g mąki pszennej
100g masła
50g cukru pudru
1 całe jajko (M)
½ łyżeczki cukru wanilinowego
1 kropla olejku migdałowego
Szczypta soli

Biała masa:
200g sera twarogowego (kubkowego, zmielonego), u mnie chudy
50g białej czekolady
10g masła
1 łyżka ajerkoniaku
1 łyżka cukru
Ziarenka z ¼ laski wanilii

Dodatkowo: 1 mała puszka moreli w syropie

Wykonanie:

Kruche ciasto: mąkę przesiać, dodać cukier, cukier wanilinowy, sól. Dodać jajko i pokrojone na małe kawałeczki masło. Wszystko wymieszać łyżką, aż jajko połączy się z suchymi składnikami. Następnie zagnieść jednolite ciasto. Uformować w kulę i wstawić do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wyjąć z lodówki. Rozwałkować na grubość ok. 2-3mm. Wyciąć koła o średnicy 8cm (powinno ich wyjść max. 15 sztuk, bo reszta ciasta potrzebna będzie do utworzenia rantów). Z pozostałego ciasta uformować kulki (tyle kulek ile kółek). Z każdej kulki utworzyć długi wałeczek. Każdy wałeczek ułożyć dookoła każdego koła, by utworzyło się koło z rantem. Uwaga: jeśli Wasze wałeczki są mocno oprószone mąką, to w takim wypadku brzegi kółek należy lekko przesmarować roztrzepanym jajkiem lub białkiem, żeby wałeczek się przekleił do kółka.
Gotowe kółka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180oC (grzanie góra-dół). Piec ok. 10-12 minut, ale jest to tylko orientacyjny czas, gdyż różne piekarniki różnie pieką. Najlepiej co jakiś czas obserwować ciastka. Gotowe powinny być lekko zarumienione. Jeśli chcecie użyć funkcji termoobiegu, czas pieczenia na pewno się nieco skróci. Upieczone ciastka wyjąć i całkowicie wystudzić.
Masa: do miseczki połamać czekoladę, dodać masło i ajerkoniak. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wody, a woda nie może mocno buzować!) i co jakiś czas mieszać, aż czekolada i masło się rozpuszczą i połączą się z ajerkoniakiem w jednolitą masę. Rozpuszczoną masę włożyć na ok. 15-30 minut do lodówki, aż się schłodzi i lekko zgęstnieje. Po tym czasie do osobnej miski przełożyć ser twarogowy. Dodać cukier i ziarenka wanilii. Dodawać po trochu ostudzonej masy czekoladowej i dokładnie wymieszać.
Morele odsączyć z syropu (będzie potrzebne tyle połówek ile ciastek).
Na każde ciastko nakładać kopiatą łyżeczkę masy i dokładnie rozsmarować do rantów. Na wierzch każdego ciastka układać polówki moreli.

Przepisy na nietypowe dania wielkanocne. Sprawdź, jakimi potrawami możesz zaskoczyć bliskich! Są przepyszne i prezentują się fenomenalnie

Nietypowe dania Wielkanocne - sprawdź jakimi potrawami możesz zaskoczyć bliskich!

Zobacz również

Gorący początek wakacji w kinie Helios Dąbrowa Górnicza

NOWE
Gorący początek wakacji w kinie Helios Dąbrowa Górnicza

Wakacje z elfami w "Jagatówka Park" w Jagatowie pod Gdańskiem.

Wakacje z elfami w "Jagatówka Park" w Jagatowie pod Gdańskiem.

Polecamy

Michał Kwiatkowski chce się znowu pokazać w najważniejszym kolarskim wyścigu świata

Michał Kwiatkowski chce się znowu pokazać w najważniejszym kolarskim wyścigu świata

Sprawa byłego prezydenta Świętochłowic Dawida K. zwrócona do prokuratury

Sprawa byłego prezydenta Świętochłowic Dawida K. zwrócona do prokuratury

9 wskazówek, jak ochłodzić psa w gorący dzień. Stosuje je, a twój pupil będzie zdrowy

O TYM SIĘ MÓWI
9 wskazówek, jak ochłodzić psa w gorący dzień. Stosuje je, a twój pupil będzie zdrowy