Jajka Wielkanocne z mięsnej galarety
Składniki:
10 wydmuszek z jajek,
30 dkg piersi z kurczaka,
włoszczyzna,
8-9 łyżeczek żelatyny (na 1 litr płynu).
Do dekoracji:
kukurydza konserwowa,
groszek konserwowy,
ugotowana marchewka,
natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
UWAGA! Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka!
Wydmuszki z jajek oczyścić, umyć i zalać wrzątkiem (wyparzyć). Ostawić do całkowitego wysuszenia.
Mięso z kurczaka umyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować na małym ogniu z dodatkiem włoszczyzny i przypraw do miękkości. Mięso wyjąć z wywaru i pozostawić do wystygnięcia.
Wywar przecedzić na sitku przez gazę. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Na wypełnienie 10 wydmuszek wystarcza 1 litr wywaru.
Mięso drobno pokroić i wkładać delikatnie do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji.
Zalać przygotowanym wywarem i odstawić do zastygnięcia. Tuż przed podaniem obrać wydmuszki, tak jak zwykłe jajko. Nie ma najmniejszego problemu ze zdjęciem skorupki, nawet bez obstukiwania.