Przepisy na pyszne serniczki. Te rozpływające się w ustach ciasta można przygotować na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Sprawdź!
Sernik królewski
SKŁADNIKI:
Kruche ciasto kakaowe
2 szklanki (320 g) mąki pszennej
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
200 g masła
3 żółtka lub 2 jajka
Masa serowa
1 kg zmielonego twarogu
200 g masła
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
WYKONANIE:
Kruche ciasto kakaowe
Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, kakao i cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajka i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na dwie części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem.
Masa serowa
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Miękkie masło ubijać z cukrem i cukrem wanilinowym przez około pięciu minut aż będzie białe i puszyste. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Wciąż ubijając dodawać po łyżce twaróg. Na koniec zmiksować z budyniem. Białka ubić w oddzielnej misce na sztywną pianę, dodać do masy serowej i wymieszać lub zmiksować na małych obrotach miksera. Masę serową wyłożyć na spód. Na wierzch zetrzeć odłożoną część ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.