Przepisy na pyszne serniczki. Te rozpływające się w ustach ciasta można przygotować na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Sprawdź!
Sernik z pierniczkami
SKŁADNIKI:
1 kg zmielonego twarogu sernikowego
200 g pierniczków
200 g cukru
30 g mąki ziemniaczanej
200 g śmietanki kremówki 30%
3 jajka
1 łyżka cukru wanilinowego
kakao
WYKONANIE:
Do misy miksera włożyć ok. 1/4 ilości sera, ok. 1/3 ilości cukru oraz całą mąką ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach miksera przez ok. 2 – 3 minuty. Dodać resztę sera, jajka, cukier wanilinowy oraz resztę cukru i znów miksować przez 1 minutę na większych obrotach. Wlać śmietankę i miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Odłożyć 1 pierniczek do dekoracji a resztę pokroić na kawałki (większa kostka). Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. Na dno piekarnika lub na kratce obok tortownicy postawić keksówkę z wrzącą wodą wypełnioną do ok. 2/3 objętości. Zamknąć piekarnik i piec przez ok. 1 godzinę. Stopniowo wyjmować z piekarnika i studzić sernik. Gdy sernik będzie schłodzony, obkroić wkoło nożem i odpiąć obręcz. Przechowywać w lodówce. Wierzch sernika posypać przez sitko kakao oraz udekorować odłożonym pierniczkiem.