Prażucha ziemniaczana z sosem pieczarkowym
Składniki:
ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana 100 g
sól 1 płaska łyżeczka
woda
0,5 kg pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
200 g śmietany 30%
2 łyżki koperku
sól i czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki pokrój w grubą kostkę, to skróci czas gotowania.
I teraz są dwie szkoły jak ugotować prażuchę. Pierwsza to zalej wodą ( zimną gorącą jaką chcesz) około 1 cm ponad ziemniaki i gdy zaczną się gotować dodaj sól. Gotuj aż będą lekko rozgotowane. Odcedź ziemniaki z 3/4 wody ( odcedzonej wody nie wylewaj). Ugotowane ziemniaki i wodę jaka pozostała w garnku rozgnieć tłuczkiem na jednolitą masę. Postaw garnek z masą na niewielkim ogniu, rozsyp po powierzchni mąkę, przykryj pokrywką. Po około 2 – 3 minutach takiego zaparzania, zestaw ziemniaki z palnika i wyrób tłuczkiem mąkę z masą ziemniaczaną na jednolitą masę. Jeśli trudno się wyrabia, mąka nie chce się wchłonąć dodać odrobinę odlanej wody z gotowania ziemniaków.
I drugi ( mój ulubiony) przepis na gotowanie prażuchy. Pokrojone ziemniaki wrzuć na gotującą się wodę. Wody powinno być około 1 cm mniej niż wysokość ziemniaków. Dodaj sól i przykryj garnek. Jeśli lubisz potrawy mniej słone prażucha z taką ilością soli może wyjść dość słona, ponieważ woda z gotowania zostaje cała w potrawie. Dlatego lepiej dodać soli trochę mniej. W trakcie gotowania zamieszaj ziemniaki 2 – 3 razy, aby równomiernie się ugotowały. Gdy ziemniaki są al dente zdejmij pokrywkę i dogotuj bez, aż się zaczną lekko rozpadać. Rozgnieć ziemniaki z wodą na jednolitą masę, posyp mąką ziemniaczaną i wyrabiaj tłuczkiem do ziemniaków aż masa będzie jednolita i błyszcząca.
Jeśli masa na prażuchę jest zbyt rzadka dodaj odrobinę mąki. W przeciwnym razie, łyżkę lub dwie ciepłej wody.
Czyste pieczarki kroimy w plasterki 3 – 4 mm. Na patelni podgrzewamy masło i (najlepiej partiami )podsmażamy pieczarki aż się ładnie zrumienią.
Przekładamy pieczarki na talerz a na tej samej patelni, jeśli jest za mało masła, należy dodać. Podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy grzyby, podlewamy odrobiną wody i dusimy około 10 minut.
Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec jeszcze koperek i gotowe. Jeśli chcemy bardziej gęsty sos chwilę gotujemy bez przykrycia aby zredukować. W przeciwnym razie przykrywamy sos pieczarkowy pokrywką i zostawiamy na 10 minut aby sobie smaki naszły.