Spaghetti z kremowym pesto z cukinii
Składniki:
200-300 g makaronu spaghetti
1 średnia cukinia
150 g kremowego serka z ziołami typu Almette
30 g parmezanu
30 g orzechów nerkowca
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni (góra, dół).
Do naczynia żaroodpornego wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę. Posypać 1 płaską łyżeczką soli i pieprzu oraz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej. Wsypać orzechy nerkowca. Zamieszać dokładnie. Na środek naczynia wyłożyć kremowy serek.
Piec 20 minut. W tym czasie ugotować makaron.
Zawartość naczynia żaroodpornego zmiksować w malakserze lub blenderem ręcznym (jeśli jest gęste to dodać 2 łyżki wody z gotowania makaronu).
Makaron wymieszać z kremowym sosem, startym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem.