Kurczak na młodej kapuście
Składniki:
1 nieduża główka młodej kapusty
pęczek koperku
pęczek natki pietruszki
200 g wędzonego boczku
2 średnie cebule
2 łyżki oleju
1 podwójna pierś kurczaka
sól
pieprz
słodka i ostra papryka
4 łyżki majonezu
60 g startego żółtego sera
250 ml śmietany 30%
1 łyżka ketchupu
1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Kapustę obieram z wierzchnich, naruszonych liści, przekrawam na dwie połowy i drobno szatkuję, odrzucając twarde głąby. Z boczku odkrawam nożem skórkę i kroję w niewielką kostkę. Cebulę obieram i kroję w półplastry, po czym podsmażam na oleju do zeszklenia. Zieleninę (koperek i natkę) myję, osuszam i drobno siekam.
2. Każdą pierś kurczaka kroję na 3 kawałki i rozbijam przez folię tłuczkiem na kotlety grubości około 0,5 - 1 cm. Płaty mięsa oprószam z dwóch stron solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
3. W miseczce mieszam śmietanę z ketchupem i mąką. Ser ścieram na dużych oczkach tarki.
4. Żaroodporne naczynie smaruję cienko masłem, wykładam poszatkowaną kapustę, posypuję posiekaną zieleniną, wykładam połowę boczku i zeszkloną cebulę. Na wierzchu układam rozbite piersi kurczaka, smaruję majonezem i zalewam masą śmietanową z ketchupem. Wykładam resztę boczku i starty ser.
5. Formę wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200*C i piekę przez około 1 godzinę lub dłużej do miękkości kapusty.