Filet z kurczaka z boczkiem w sosie gorgonzola
Składniki:
2-3 pojedyncze piersi kurczaka
150-200 g boczku w plastrach lub szynki parmeńskiej
3/4 – 1 szkl. śmietanki 30%
100 g sera gorgonzola
kilka listków bazylii
kilka pomidorków koktajlowych
Sałatka:
80-100 g rukoli
150-200 g pomidorków koktajlowych
1/4 szkl. oliwy z oliwek
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki maggi
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso dzielimy na mniejsze porcje (najlepiej tej samej grubości). Doprawiamy z obu stron niewielką ilością soli oraz pieprzem. Każdy kawałek owijamy 1-2 plasterkami boczku lub szynki parmeńskiej.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Przygotowane mięso obsmażamy z obu stron – do zrumienienia się boczku. Zdejmujemy z patelni.
Ewentualny tłuszcz z patelni odlewamy, a patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym. Wlewamy śmietankę. Dodajemy pokruszoną na mniejsze kawałki gorgonzolę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Podgrzewamy na średnim ogniu, często mieszając, aż ser się roztopi.
Do powstałego sosu dodajemy mięso, posiekane listki bazylii oraz połówki pomidorków. Podgrzewamy razem przez około 1-2 minuty.
Umytą rukolę przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
Oliwę mieszamy z miodem, octem, maggi i przyprawami. Dodajemy mniej więcej 1 łyżeczkę wrzątku. Polewamy sałatkę tuż przed podaniem.