Tortellini ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
– 300 g gotowych pierożków tortellini (możesz użyć tych z nadzieniem serowym lub z szynką)
– 50 g goronzoli lub podobnego sera pleśniowego
– 1 łyżka oliwy
– 2 ząbki czosnku
– 100 ml śmietany 18%
– 100 ml wody lub białego wytrawnego wina
– 2 garści świeżych liści szpinaku
– 10 suszonych pomidorów z zalewy
– tarty parmezan
– świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Posiekaj drobno czosnek. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i go zeszklij. Jak się zeszkli dodaj gorgonzolę, śmietanę i wodę lub wino i podgrzewaj aż gorgonzola się rozpuści i stworzy się sos. Sos powinien być dość rzadki.
Na patelnię dodaj gotowe tortellini, zwykle gotuje się je 2-3 minuty, dlatego w sosie podgrzewaj je około minuty dłużej niż czas na opakowaniu, przekręcając w trakcie.
W tym czasie pokrój suszone pomidory na mniejsze kawałki i już na koniec dodaj do tortellini suszone pomidory i szpinak. Podgrzewaj dosłownie chwilę do czasu aż szpinak „zwiędnie”, wszystko wymieszaj i dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Przekładaj na talerze, posyp tartym parmezanem i zjadaj od razu.