Paluchy z kurczakiem, fetą i suszonymi pomidorami
Składniki:
opakowanie ciasta filo
500 g filetu z kurczaka
150 g sera feta
słoiczek suszonym pomidorów w oleju (ok. 270 g)
1 łyżka masła
1/4 szklanki mleka
ziarna sezamu
ziarna czarnuszki
jajko
sól, pieprz
Dip jogurtowy:
opakowanie małego jogurtu naturalnego
sól, cukier
natka pietruszki
1 ząbek czosnku
sok z cytryny
Dip pikantny pomidorowy:
1/2 szklanki passaty pomidorowej
świeża papryczka chilli lub pieprz cayenne
suszone oregano
sól, cukier
Sposób przygotowania:
Najpierw filet z kurczaka pokrój w bardzo małą kostkę i podsmaż na około 2 łyżkach oleju z suszonych pomidorów. Dopraw pieprzem i solą (soli użyj tylko odrobinę, ponieważ ser feta i suszone pomidory już są słone).
Następnie na patelnię dodaj odcedzone i drobno pokrojone suszone pomidory. Podsmażaj przez minutę, po czym zdejmij patelnię z ognia i dodaj rozkruszony w dłoniach ser feta. Całość wymieszaj i odstaw.
W rondelku podgrzej mleko po czym dodaj łyżkę masła i zamieszaj do rozpuszczenia tłuszczu.
Ciasto filo podziel tak, żeby uzyskać prostokątne pojedyncze arkusze, mniej więcej kartki A 4. Przygotowany w ten sposób płat ciasta nasmaruj mieszaniną mleka z masłem. Następnie na krótszym brzegu rozłóż farsz z kurczakiem i zacznij zawijać w rulon. W połowie zawijania zwiń brzegi, dzięki czemu nie wypadnie farsz (metoda jak przy krokietach). Z kolejnymi arkuszami ciasta postępuj identycznie.
Paluchy układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze raz, górę i boki nasmaruj roztopionym masłem z mlekiem, a po chwili dodatkowo roztrzepanym jajkiem. Następnie oprósz ziarnami sezamu i czarnuszki.
Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C, przez około 15-20 minut, aż ciasto się zrumieni.
Dip jogurtowy:
W miseczce połącz jogurt z odrobiną soli, cukru i soku z cytryny. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.
Dip pikantny pomidorowy:
Do miseczki wlej passatę pomidorową, dodaj sól i cukier do smaku. Wsyp suszone oregano oraz pieprz cayenne lub drobno posiekaną papryczkę chilli. Wymieszaj do połączenia składników