MKTG SR - pasek na kartach artykułów
1 z 28
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Mini burgery, koreczki na dwa kęsy

Składniki:

CIASTO:
szklanka mleka
2 łyżki rozpuszczonego i wystudzonego masła
1,5 łyżki cukru
łyżeczka soli
łyżeczka drożdży
jajko
3 szklanki mąki
sezam
czarnuszka (opcjonalnie)
żółtko
łyżka mleka
KOTLETY:
1 kg mielonej wołowiny
4 łyżki musztardy
2 łyżki sosu sojowego
2 posiekane ząbki czosnku
sól i pieprz
DODATKI:
sałata
ser żółty w plastrach
średnie pomidorki
kiełki
SOS:
3 łyżki musztardy
3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
DODATKOWO:
wykałaczki/patyczki

Sposób przygotowania:

Mleko, cukier, masło i drożdże mieszamy ze sobą i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie dodajemy sól, jajko i szklankę mąki – wyrabiamy na gładką masę; można użyć trzepaczki bądź miksera. Następnie dodajemy pozostałą mąkę, delikatnie mieszamy, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i nie będzie przyklejało się do rąk. Jeżeli jest zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę mąki - musi mięć delikatną, ale zwartą konsystencję. Odstawiamy na 45 minut pod ściereczką do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy mini bułeczki (wyjdzie nam około 25-30 malutkich). Wykładamy je na blaszce i każdą delikatnie dociskamy, aby się spłaszczyła, po czym odstawiamy na kolejne 45 minut. Następnie bułeczki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka i posypujemy sezamem (jeżeli lubicie, posypcie czarnuszką tak jak ja). Wkładamy do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut do zrumienienia.

Mięso łączymy z posiekanym czosnkiem, sosem sojowym oraz musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i formujemy mini kotleciki (wyjdzie nam około 25-30). Kotleciki smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni z obu stron po 3-4 minut z jednej.

W międzyczasie przygotowujemy warzywa i ser do burgerów oraz sos - mieszamy ze sobą wszystkie składniki do połączenia.

Kiedy bułeczki wystygną kroimy je na pół. Na każdego burgera kładziemy sałatę, ser, następnie smarujemy ser sosem, nakładamy kotlecika oraz pomidora i kiełki (jak na zdjęciu). Całość nadziewamy na wykałaczkę i podajemy. Jeżeli chcecie podać bugerki ciepłe, włóżcie je jeszcze na około 5 minut do piekarnika.

Pyszne przekąski na imprezę sylwestrową, urodziny i inne okazje. Koniecznie je wypróbuj, są PRZEPYSZNE!

Pyszne przekąski na Andrzejki, imprezę sylwestrową, urodziny i inne okazje

Zobacz również

Wraca pomysł budowy masztu telefonii na Krzeptówkach. Pierwszą bitwę wygrali górale

NOWE
Wraca pomysł budowy masztu telefonii na Krzeptówkach. Pierwszą bitwę wygrali górale

Groźny wypadek koło Niepołomic. Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 964

Groźny wypadek koło Niepołomic. Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 964

Polecamy

Mysłowice: ankieta konsultacyjna, dotycząca projektu „Uchwały Krajobrazowej"

Mysłowice: ankieta konsultacyjna, dotycząca projektu „Uchwały Krajobrazowej"

Urząd Miasta w Jastrzębiu będzie czynny w najbliższą sobotę. Później będzie nieczynny

Urząd Miasta w Jastrzębiu będzie czynny w najbliższą sobotę. Później będzie nieczynny

Mateusz Kaprzyk pójdzie śladami Roberta Kubicy? "Moja kariera została wstrzymana"

ROZMOWA
Mateusz Kaprzyk pójdzie śladami Roberta Kubicy? "Moja kariera została wstrzymana"