Mini burgery, koreczki na dwa kęsy
Składniki:
CIASTO:
szklanka mleka
2 łyżki rozpuszczonego i wystudzonego masła
1,5 łyżki cukru
łyżeczka soli
łyżeczka drożdży
jajko
3 szklanki mąki
sezam
czarnuszka (opcjonalnie)
żółtko
łyżka mleka
KOTLETY:
1 kg mielonej wołowiny
4 łyżki musztardy
2 łyżki sosu sojowego
2 posiekane ząbki czosnku
sól i pieprz
DODATKI:
sałata
ser żółty w plastrach
średnie pomidorki
kiełki
SOS:
3 łyżki musztardy
3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
DODATKOWO:
wykałaczki/patyczki
Sposób przygotowania:
Mleko, cukier, masło i drożdże mieszamy ze sobą i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie dodajemy sól, jajko i szklankę mąki – wyrabiamy na gładką masę; można użyć trzepaczki bądź miksera. Następnie dodajemy pozostałą mąkę, delikatnie mieszamy, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i nie będzie przyklejało się do rąk. Jeżeli jest zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę mąki - musi mięć delikatną, ale zwartą konsystencję. Odstawiamy na 45 minut pod ściereczką do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy mini bułeczki (wyjdzie nam około 25-30 malutkich). Wykładamy je na blaszce i każdą delikatnie dociskamy, aby się spłaszczyła, po czym odstawiamy na kolejne 45 minut. Następnie bułeczki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka i posypujemy sezamem (jeżeli lubicie, posypcie czarnuszką tak jak ja). Wkładamy do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut do zrumienienia.
Mięso łączymy z posiekanym czosnkiem, sosem sojowym oraz musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i formujemy mini kotleciki (wyjdzie nam około 25-30). Kotleciki smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni z obu stron po 3-4 minut z jednej.
W międzyczasie przygotowujemy warzywa i ser do burgerów oraz sos - mieszamy ze sobą wszystkie składniki do połączenia.
Kiedy bułeczki wystygną kroimy je na pół. Na każdego burgera kładziemy sałatę, ser, następnie smarujemy ser sosem, nakładamy kotlecika oraz pomidora i kiełki (jak na zdjęciu). Całość nadziewamy na wykałaczkę i podajemy. Jeżeli chcecie podać bugerki ciepłe, włóżcie je jeszcze na około 5 minut do piekarnika.