Jesienna zupa z pieczonych pomidorów
Składniki:
1,5 l zimnej wody
pęczek włoszczyzny
2 nogi z kurczaka
7-8 pomidorów
1 mała cebula
2 łyżki oliwy
1 pęczek natki pietruszki
opcjonalnie 3 gałązki świeżej bazylii
na kluseczki:
2 duże jajka
3 kopiaste łyżki mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
Nastaw piekarnik na 200 'C z termoobiegiem. Pomidory pozbaw szypułek, natnij skórkę na krzyż (jak w bułce ;)). Przełóż do dużego naczynia żaroodpornego, polej oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz bez przykrycia ok. 40 minut, aż zaczną się rozpadać. Wyjmij z piekarnika.W tym samym czasie wstaw garnek z wodą, dodaj mięso (możesz podzielić 2 nogi na 4 części). Doprowadź do wrzenia, zdejmij szumowiny (dodaj 1 łyżeczkę soli jeśli dziecko ma powyżej 12m). Obraną włoszczyznę dodaj do mięsa. Cebulę obierz i podpraż na suchej patelni i również dodaj do zupy. Dodaj pęczek natki pietruszki i gotuj całość na małym ogniu 1,5 h, aż warzywa zmiękną. Odcedź wszystkie warzywa i mięso. Pozostaw w garnku tylko rosół.Do naczynia z pomidorami przełóż wszystkie ugotowane warzywa (marchew, por, seler, pietruszkę). Cebulę oraz natkę pietruszki wyrzuć. Zblenduj całość na gładki krem. Spróbuj! Jest pyszny! Przygotuj kluseczki. W miseczce dokładnie rozbełtaj dwa jajka, dodaj mąkę, wymieszaj. Rosół doprowadź do wrzenia, zmniejsz trochę ogień i za pomocą łyżki wlewaj powoli cienką strużką ciasto. Zwiększ ogień i wlewaj kolejne partie kluseczek. Gotuj ok. 3 minut od wypłynięcia. Wyłącz palnik. Dodaj zblendowane warzywa i wymieszaj. Posyp drobno posiekaną bazylią i podaj rodzince:)