Zupa meksykańska
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa wołowego
1 puszka pokrojonych pomidorów klub 3 obrane i pokrojone pomidory
1 puszka kukurydzy
2 puszki czerwonej fasoli
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
0,75 – 1 l bulionu lub wody z przyprawami
1 łyżka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso i cebulę pokrojoną w grubą kostkę podsmażam na oliwie. W głębokiej patelni lub garnku podsmażam posiekany czosnek do którego dodaję (bez odcedzania) kukurydzę, fasolę i pomidory następnie przyprawiam słodka i ostrą papryką.
Całość zalewam bulionem, dodaję podsmażone mięso i gotuję na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie. Zajmuje mi to około godziny. Na koniec dodaję jeszcze koncentrat pomidorowy i ewentualnie doprawiam do smaku.
Podaję z odrobiną startego żółtego sera, posypane posiekaną kolendrą lub pietruszką i kawałkiem chrupiącego pieczywa