MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jedną z form wykorzystania rośliny jest przygotowanie...
fot. pixabay.com/silviarita

Sezon na czarny bez trwa. Kwiaty zbierzesz jeszcze w czerwcu! Baldachy wykorzystasz w kuchni. Nalewka? Syrop? A może dżem?

Syrop z czarnego bzu

Jedną z form wykorzystania rośliny jest przygotowanie syropu. Kwiaty czarnego bzu dobrze zbierać rano, gdy najmocniej pachną. Na litr wody sprawdzi się 15-20 gałązek pełnych kwiatostanów. Przed gotowaniem odetnij łodyżki. Dodaj 4 szklanki cukru i sok z cytryny. Zgęstniałą mieszankę odstaw do wystygnięcia, a następnie na kilka dni wsadź do lodówki. Po tym czasie przecedź syrop i umieść w ciemnym miejscu.

Zobacz również

Bryska o różowych włosach dała fantastyczny koncert w Sieradzu.Amfiteatr odleciał!FOT

Bryska o różowych włosach dała fantastyczny koncert w Sieradzu.Amfiteatr odleciał!FOT

Bryska o różowych włosach dała fantastyczny koncert w Sieradzu.Amfiteatr odleciał!FOT

Bryska o różowych włosach dała fantastyczny koncert w Sieradzu.Amfiteatr odleciał!FOT

Polecamy

„Żegnaj, Chorwacjo!” – internauci reagują na analizę cen wakacji w Chorwacji

„Żegnaj, Chorwacjo!” – internauci reagują na analizę cen wakacji w Chorwacji

Wysłałam CV i... zostałam wezwana na dywanik, czyli rekrutacja w polskiej szkole

Wysłałam CV i... zostałam wezwana na dywanik, czyli rekrutacja w polskiej szkole

Zapomniana zupa, gotowana przez nasze babcie. Dodawały do niej zaskakujący składnik

Zapomniana zupa, gotowana przez nasze babcie. Dodawały do niej zaskakujący składnik