Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Będziesz potrzebować...
fot. pixabay

Sezon na przetwory. Co warto zamknąć w słoiku?

Kiszone buraki

Będziesz potrzebować

buraki: 1 kilogram

ziele angielskie ziarna: 4 sztuki

liść laurowy: 4 sztuki

pieprz czarny: 8 ziaren

czosnek ząbki: 4 sztuki

sól: 1 łyżka

woda: 3 szklanki

Sposób przygotowania

Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do 4 słoików o pojemności ok. 400-500 ml. Dodajemy po jednym obranym ząbku czosnku do każdego słoika. Następnie wkładamy liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu. Słoiki zalewamy woda wymieszana z solą całkowicie zakrywając buraczki. Mocno zakręcamy i odstawiamy do chłodnego pomieszczenia na 2-3 tyg.

Zobacz również

MKS Będzin wraca do PlusLigi. W finale play off pokonał BBTS Bielsko-Biała ZDJĘCIA

MKS Będzin wraca do PlusLigi. W finale play off pokonał BBTS Bielsko-Biała ZDJĘCIA

W Lipnie burmistrz i radni złożyli ślubowanie, kadencja 2024-2029 rozpoczęta. Zdjęcia

W Lipnie burmistrz i radni złożyli ślubowanie, kadencja 2024-2029 rozpoczęta. Zdjęcia

Polecamy

Alan Łyszczarczyk: Nie mogę się już doczekać mistrzostw świata elity ROZMOWA

Alan Łyszczarczyk: Nie mogę się już doczekać mistrzostw świata elity ROZMOWA

Aromatyczny kompot z mrożonych wiśni. Ten przysmak smakuje jak od mamy

Aromatyczny kompot z mrożonych wiśni. Ten przysmak smakuje jak od mamy

Pole orały za niego anioły, wspomaga podczas susz. Kim był św. Izydor Oracz?

Pole orały za niego anioły, wspomaga podczas susz. Kim był św. Izydor Oracz?