4 z 11
Poprzednie
Następne
Sezon na przetwory. Co warto zamknąć w słoiku?
Kiszone buraki
Będziesz potrzebować
buraki: 1 kilogram
ziele angielskie ziarna: 4 sztuki
liść laurowy: 4 sztuki
pieprz czarny: 8 ziaren
czosnek ząbki: 4 sztuki
sól: 1 łyżka
woda: 3 szklanki
Sposób przygotowania
Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do 4 słoików o pojemności ok. 400-500 ml. Dodajemy po jednym obranym ząbku czosnku do każdego słoika. Następnie wkładamy liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu. Słoiki zalewamy woda wymieszana z solą całkowicie zakrywając buraczki. Mocno zakręcamy i odstawiamy do chłodnego pomieszczenia na 2-3 tyg.